Några ljustecken? Skulle möjligen vara att Sverige håller sig på en relativt låg inflationsnivå jämfört med övriga länder i EU. Men riktningen är den samma som hos andra länder – uppåt.
Inflationstakten baserat på konsumentpriserna steg i februari med 4,5 procent (från 3,9 procent i januari). Den 14 april kommer siffrorna för mars.
– Jag förväntar mig en ännu högre ökning av konsumentpriserna i april, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita.
För hotell- och restaurangbranschen är det något av den perfekta stormen. När återhämtningen skulle komma, kommer i stället en kostnadskris. Klart sedan förra året var en löneökning 1 april på minst 512 kronor per månad för heltidsanställda i branschen.
– Vi är fortfarande i ett återhämtningsskede. Och vi förväntar oss fortsatta förbättringar. Den privata inhemska efterfrågan på exempelvis restaurang återhämtar sig förhållandevis snabbt. Efterfrågan från företag återhämtar sig långsammare. Vi ser tyvärr inte effekten av en uppdämd efterfrågan, när den hade behövts som bäst, säger Thomas Jakobsson.
Pris- och löneökningar kombineras med en försvagad krona.
– Allt vi importerar blir automatiskt dyrare. Med försvagad krona kommer en del föredra att semestra i Sverige. Men den sker ofta med bil och bränslet har blivit oerhört mycket dyrare vilket begränsar konsumtionen. Och vi har inte sett någon större tillströmning av utländska gäster hittills.
– Alla konsumenter – även de utländska har fått det sämre med prisökningarna. Alla får minskad köpkraft, säger Thomas Jakobsson.
Att lönerna stiger den 1 april betyder i sig en kostnadsökning i branschen på runt två procent. Till den kommer övriga prisökningar.
– Det är klart att det är tufft att höja lönerna. Alla kostnader kommer i slutändan att behöva föras över till konsument.
– I februari steg inköpspriserna för restaurang med 14 procent jämfört samma månad förra året. Och det är en tilltagande prisökningstakt. Fortsätter det är det ohållbart, säger han.
I Vistas Återstartsprogram vill man dämpa prisökningarna mot konsument med moms på logi och restaurangmat. Man vill också se en översyn av förmånsbeskattningen av kost, med en statlig subvention.
– Det krävs att man får den typen av åtgärder på plats snabbt. Med fortsatta prisökningar man annars snart dämpande effekter på återväxten av jobb och försäljning..
Just när hotell- och restaurangbranschen skulle kunna säga att två blodröda år var över ställs man inför en ny kris. Och en osäker framtid där fler obehagliga överraskningar kan komma.
– Så småningom kan vi även räkna med räntehöjningar. Det påverkar också hushållens plånbok och efterfrågan. Det ser i dag är så klart bättre än under pandemin, men inte alls så bra som vi hade hoppats, säger Thomas Jakobsson.