Svensk besöksnärings stor utmaning fram till senhösten 2019 var brist på personal. En brist som var akut och växande. En viktig del av att lösa bristen på arbetskraft har varit att ta vara på alla nya svenskar som kommit till landet de senaste åren. Nordic Choice Hotels har gått från 115 olika nationaliteter i personalstyrkan till över 170. Detta samtidigt som personalnöjdhet och gästnöjdhet slagit nya nivåer.
– I januari planerade vi för att de närmaste åren anställa 45 000 nya medarbetare till följd av en kraftigt växande verksamhet och naturliga avgångar. I mars förändrades detta fullständigt när Covid-19 fullständigt punkterade världens resande och vi i bolaget tvingades säga upp och permittera 7500 av våra medarbetare. Vi vet dock att detta är tillfälligt och att vi och branschen kommer behöva våra kollegor igen. Vi oroas därför över den risk som nu finns att när medarbetarna tappar sina anställningar också kommer att utvisas till sina hemländer. Det skulle naturligtvis inte bara vara en tragedi för dem själva utan också för en hel näring som är måna om att de kommande åren kunna återanställa de gamla kollegorna igen, säger Tina Tropp Jerresand, nordisk HR-direktör för Nordic Choice Hotels.
De som nu sägs upp har enligt utlänningslagen tre månader på sig att hitta en ny arbetsgivare. Lyckas inte detta så riskerar dessa människor att utvisas till sina tidigare hemländer.
– Vi vill med brevet till Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik vädja om hjälp att hitta en lösning för denna grupp i en situation som är allt annat är normal. För att trygga deras tillvaro och svensk besöksnärings så önskar vi en ökad flexibilitet kring deras situation under de akuta månader vi befinner oss i, säger Tina Tropp Jerresand.
I brevet vädjar Nordic Choice Hotels om att Migrationsverket fattar ett beslut om att under rådande omständigheter inte använda möjligheten att återkalla arbetstillstånd för personer som inte hinner hitta ett nytt arbete under den nu gällande tremånadersperioden. Man vill också se förenklingar för stora, välkända och seriösa arbetsgivare att kunna överta medarbetare.
– Vi har en bra dialog med flertalet stora företag som behöver arbetskraft men som skräms av den omfattande administration som dagens rutiner innebär. Genom en ökad flexibilitet från Migrationsverket så skulle vi kunna rädda kvar de människor som nu riskerar utvisning samtidigt som vi hjälper företag som nu är under stor press som sjuk- och hälsovården, livsmedelsföretagen och de stora logistikoperatörerna, säger Tropp Jerresand.
7 kommentarer