Annons:

Premium

“Köket tar självklart avstamp i skärgården”

Johan Mata är ny mat och dryckeschef på Smådalarö Gård. Det innebär ansvar för sex olika restaurang- och barkoncept. Här svarar Johan på Travel News på-nytt-jobb-enkät. Han avslöjar att The Ned i London är favorithotellet och att gästnöjdhet är hans viktigaste KPI.

Berätta om din bakgrund. Tre meningar. 

Jag kommer senast från Nordic Choice där jag arbetat som Head of F&B på Clarion. Innan dess har jag arbetat inom Scandic och öppnat bland annat Downtown Camper.

Varför ska man åka till Smådalarö Gård Hotell & Spa?

Om du känner att vardagen trycker på, det vanliga är alldeles för vanligt, bussen är försenad, du sitter fast i kö och ni kan inte bestämma vad det skall bli till middag ikväll? Då tror jag att du behöver fly ut till oss på Smådalarö Gård ett tag. Njuta av lugnet som bara skärgården kan ge, ha lite egen tid. 

Hur många stolar är det i matsalen?

En exakt siffra återstår att se – speciellt med tanke på rådande restriktioner. Men på runt om på Smådalarö Gård Hotell & Spa kommer det finnas såväl större, öppna krogytor – som Bloms Bar eller vårt brasserie – som mindre, mer intima – till exempel vår vinbar.

Vad kommer vi att hitta på menyn?

Köket tar självklart avstamp i skärgården och de rätter som vi alla förväntar oss att hitta där. Sedan kommer fokus ligga på säsong och närproducerade produkter och råvaror.

Vilken rätt kommer att gå bäst tror du?

Vi är i full gång att sätta menyerna just nu, vilket är ett oerhört stimulerande arbete. Vi har hela sex olika restaurang- och barkoncept att fylla med innehåll, från en deli med lättare rätter och förfriskningar nere vid gästhamnen och golfbanan till en fullfjädrad lunch- och middagsmeny på brasseriet. Gemensamt för alla koncept är dock en satsning på råvaror i säsong och signaturrätter från havet.

Vad kommer husets vin att kosta och vad blir det?

Jag skulle faktiskt vilja slå ett slag för vår kommande drinkmeny som till stor del består av våra egna recept! Smådalarö Gård har en lång historia som bränneri och bryggeri, ett arv vi verkligen vill lyfta och som definitivt kommer att märkas.

Vad händer under dina första hundra dagar som chef?

Det är alltid mycket att göra under en öppning, och att få tiden att räcka till är en utmaning, Men att få ett riktigt bra team på plats tror jag är avgörande för att lyckas.

Vad kan du bli bättre på i din roll som chef?

Att leda kräver ständig utveckling. Man kan nog bli bättre på nästan allt som man tar sig för.

VIlka KPI:er kommer du att mätas mot?

KPI:er är alltid bra hjälpmedel för att få veta hur det går men initialt så ligger fokus helt och hållet på gästnöjdhet.

Namn: Johan Mata

Titel: F&B Manager

Familj: Fru & hund

Bor: Vasastan

Senaste resa: Det var så länge sedan, så att jag knappt minns   

Favorithotell: The Ned i London

Favoritfärjebolag: Waxholms Bolaget

Flygbolag som jag åker helst med: SAS

Favoritdestination: Paris

Detta vet vi inte om dig: Är en inbiten fågelskådare