Annons:

Ishotellet satsar på att bli energigivare

Eget vindkraftverk, bergvärme och solenergi ska göra Icehotel till ett koldioxidnegativt företag 2015. Men vägen dit nås främst genom att spara och åter spara energi.– Vi har satt ribban så högt vi bara kan, säger marknads- och försäljningschef Dan Björk.

Ishotellets mäktiga uppenbarelse vid Torneälvs strand är i sig självt en förklaring till Icehotels fokus på miljö. Älven är källan när hotellet varje vinter byggs upp och varje sommar lämnas lånet tillbaka till naturen och blir åter strömmande, friskt vatten.
Miljökampen för att bli ett koldioxidnegativt företag till 2015 – en vision som i år nominerades till Årets miljöinitiativ – handlar dock mest om handfast arbete, tekniklösningar och beteendeförändringar.
– Det är energibesparingar som är det allra viktigaste för att vår vision ska bli trovärdig. Att bara bygga ett eget vindkraftverk är inte bra nog. I år ska vi minska vår energiförbrukning med 15 procent, säger Dan Björk.
Det var han som väckte tankarna på att Icehotel ska bli ett företag som ger mer energi tillbaka till naturen än vad man förbrukar. Det nydanande miljöarbetet ska tillsammans med Icehotels varumärke göra verksamheten attraktiv för technical visits.
– I förlängningen kanske hela byn Jukkasjärvi kan bli koldioxidnegativ eller även hela turismen i Kiruna. Det fantastiska är att då kommer alla våra gäster att bidra till överproduktion av miljövänlig energi som ersätter ”fulel”. Och vi delar gärna med oss av våra erfarenheter till andra.
Sol, vind och jord är tre nyckelord i arbetet som drivs i nära samarbete med Gävle Energi. All el som köps är förnyelsebar, men Icehotel producerar även egen energi. Sedan flera år används bergvärme för att värma upp 15 hus på området och ytterligare tio byggnader får sitt varmvatten därifrån. En ny tvättstuga för 7 miljoner byggdes förra året för att minimera transporter. På taket ska en solfångaranläggning byggas som producerar hetvatten. Den blir aktiv under fyra månader på sommarhalvåret och tack vare midnattsolen kommer produktionen att bli så stor att energin kan lagras nere i berget och användas under de kallare delarna av året.
Det mest spektakulära är dock det nya vindkraftverket som Icehotel undersöker möjligheterna att sätta upp.
– Från början hade vi tänkt att det skulle sättas upp i Jukkasjärvi men vindförhållandena var inte tillräckligt bra. Vi har ansökt om tillstånd att uppföra det på Luossavaaras topp i Kiruna, men det är inte klart och det kan även bli aktuellt någon annanstans i närheten på en högt belägen plats, säger Dan Björk.
Vindkraftverket kan på sikt ge mer energi än vad Icehotel behöver. Överskottet av den förnyelsebara energin kan säljas tillbaka till elnätet. Icehotels övriga miljöbelastning, i form av skotrar och busstransporter, ska också omvandlas till ett värde och kompenseras genom vindenergin som tillförs det vanliga elnätet.
Miljövänliga tekniska lösningar är dock otillräckliga utan beteendeförändringar hos dem som arbetar på Icehotel. Tillsammans med Gävle Energi utbildas personal genom egna föredrag, road maps (där personalens egna idéer omsätts i verkligheten och dokumenteras som insatser)  och handfasta tips om hur man jobbar miljövänligt.
Små insatser som val av glödlampor, att stänga av apparater på standby blir också viktiga besparingar jämte större insatser och investeringar. Att spara först är nyckeln till framgång och trovärdighet, säger Dan Björk.
KATARINA MYRBERG

Kommentarer är stängda.