Annons:

Hotellen enda glädjeämnet

Det ser fortsatt dystert ut för researrangörerna och resebyråerna i Travel News konjunkturindex. Hotellen verkar ha klarat sig något bättre under sommaren och hösten. Framförallt storstadshotellen, medan landsortshotellen tydligt känner av det minskade affärsresandet.

För resebyråerna var det fortsatt tungt under andra kvartalet. I snitt var nedgången sju procent för de företag som ingår i Travel News konjunkturindex, vilket var ett par procentenheter sämre än företrädarna tidigare räknat med.
– Affärsresenärerna har inte återvänt och det fina vädret under vår och sommar har minskat efterfrågan på charterresor katastrofalt, sammanfattar en resebyrås marknadschef läget.
Den efterlängtade vändningen dröjer längre än många räknat med och för hösten har de flesta reviderat ned sina prognoser. Försäljningen under kvartal tre förutspås nu ligga på ungefär samma nivå som förra året. Men ändå verkar det för närvarande inte vara den stora nedgången som oroar branschen, utan snarare SAS planer på att införa nettopriser.
– Nedgången är ändå bara en krusning på ytan jämfört med vad effekterna kan bli för många resebyråer, när SAS inför nettosystemet första januari, befarar en resebyrå-vd.
Även för researrangörerna blev våren och försommaren en missräkning. I TN:s branschindex i juni trodde de på en återhämtning till 2001 års försäljningsnivåer. I stället blev det ett bakslag på -9,5 procent, beroende på dålig charterförsäljning och att lågprisflygaktörerna vinner mark.
– Från i våras är det märkbart att lågprisflyget tar kunder från oss, säger en reguljärflygsarrangör.
Inför fjärde kvartalet tror arrangörerna bara på 8 procents försäljningsökning trots att att fjärde kvartalet i fjol var ett riktigt lågvattenmärke. Det visar att charterbolagen är försiktiga inför vintersäsongen. En del har till och med valt att justera ned fjolårets kapacitetsnivåer.
De flesta reguljärflygsarrangörerna tror på 30-80-procentiga ökningar under årets sista kvartal.
– Det kan ju inte bli sämre än i fjol. Men vi ligger ändå långt ifrån år 2000:s rekordnivåer, konstaterar en vd.
Hotellen verkar ha återhämtat sig något snabbare än de dystra prognoserna förutspådde i TN:s konjunkturindex i juni. Bedömningen då, med klara minussiffror under framförallt kvartal 2 men även kvartal 3, visade sig i efterhand vara alltför negativ.
Kvartal 3 i år visade på två procents plusförsäljning jämfört med förra året. Inför årets tre sista månader är främst storstadshotellen, som drabbades hårdast av terrorattackerna den 11 september, mest optimistiska. De räknar med en viss förbättring jämfört med försäljningssiffrorna för Q4 2001.
– Vi börjar skönja ett ljus i mörkret. Framförallt i storstäderna, medan det fortfarande är tufft för våra hotell i landsorten som märker det minskade affärsresandet, säger marknadschefen för en rikstäckande kedja.

Kommentarer är stängda.