Annons:

Det våras för Stockholmshotellen

Efter tre tuffa år har det vänt för Stockholmshotellen. Under 2004 ökade antalet sålda rum i Stockholms stad med 6,9 procent och logiintäkterna med 2,3 procent. Även kranskommunerna, som drabbades ännu värre, har återhämtat sig.

Den positiva trenden håller i sig även i början av 2005.
– Volymerna ökar, men fortfarande är prisnivån på väg nedåt. Men troligtvis är efterfrågan så stark att den negativa pristrenden bryts under året, säger Göran Granhed, branschekonom på shr.
På Scandic, som står för nästan en tredjedel de 13000 hotellrummen i Stockholm, har pristrenden redan vänt.
– Från och med sommaren ser vi en klart stigande efterfrågan, framför-allt i centrala Stockholm. Tack vare en -markant ökning från affärsresenärssidan steg priserna under sista kvartalet, säger Sören Hullberg, ansvarig för Stockholmsregionen på Scandic Hilton.
Från årsskiftet ser hotellkedjan en större efterfrågan inom leisure-segmentet, även om det inte fått genomslag i -priset ännu.
– Vi kan redan nu se att 2005 blir ett väldigt bra år tack vare av konjunktur-uppgången och att två stora -kongresser kommer till Stockholm. Events som Mamma Mia och Grease påverkar leisuresidan i positiv riktning, säger Hullberg.
Scandic Hilton ser en även en ökning även på mötessegmentet.
– Det är en tydlig konjunktursignal. En uppgång i konfererandet brukar först synas i hotellens konferensutrymmen och sedan sprida sig till konferensanläggningar runt om.
Även shr ser en svagt uppåtgående trend för konferensanläggningar, men från en låg nivå.
Stockholm, som står för 35 procent av logiintäkterna i Sverige, brukar ta täten när hotelltrenderna i Sverige vänder.
– I övriga Sverige är det fortfarande en relativt osäker utveckling. Malmö var -relativt oförändrat under förra året, medan Göteborg, som klarat konjunk-turen bättre än Stockholm, dök under 2004, säger -Göran Granhed.

KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.