Motorn i verksamheten kommer att bli den nyrenoverade restaurangen Verandan en trappa upp med magisk utsikt över Saltsjön och Kastellet.
– Vi vill att restaurangen och hotellet ska leva året runt och vara Sveriges bästa Skärgårdsbrasserie, lovar de nya ägarna.
Vi börjar intervjun med en rundtur i det anrika hotellet från 1902. Det pågår renoveringar både här och där. Receptionen och foajen har fått ett ansiktslyft som man känner igen från internationella hotell. Det är ymnigt med blommor både här och där. Färgskalan i mattor och textilier är varm och mysig på gränsen till girly. Bakom receptionen finns den stora matsalen som ska bli skärgårdens nya stora brasserie.
Incheckningen på hotellet är en del av bardisken för att snabbt kunna få en drink eller måltid.
Vi går en trappa upp och kommer till en liten konferensavdelning. Här är renoveringsarbetet inte avslutat, men om några månader ska det gå att sitta på balkongen som löper runt fastigheten och beställa in drinkar.
– Det kommer att bli Stockholms lägsta skybar, skämtar Jesper Ahlbom.
Vi fortsätter upp i huset och kommer till ett gammalt mötesrum som ska byggas om en maffig svit. Ett innertak i glas ska försvinna och då blir takhöjden här minst fem meter. Även här finns en liten balkong.
– Detta ska bli Tornsviten. Här får du en egen bastu, en relax och en egen lounge, i ett penthouse.
På baksidan i ett annex finns idag personalbostäder, men dessa ska byggas om till sexton små sviter.
– Vi måste få fler rum, säger Stefan Strömberg och fortsätter:
– Personalen får bo någon annanstans. Vi får hyra en fastighet på ett annat ställe. Det är dumt att ge det bästa läget till personalen. Där ska vi ha gäster. Vi måste få fler rum och få en starkare ekonomi, säger Stefan Strömberg.
Och då är vi framme vid pudelns kärna. Waxholms hotell består av två stora restauranger, men bara 42 rum.
På sommaren är restaurangerna och barerna ofta fullsatta med över 800 gäster samtidigt, men på vintern är situationen den omvända. Det är minst sagt glest på gatorna i Vaxholm när jag i slutet av februari går från busshållplatsen till hotellet.
Med fler hotellrum så kommer Waxholms hotell året runt ekonomin stabiliseras.
Den förra ägaren Thérèse Liljeqvist drev en offentlig kamp mot hyresvärden och hennes mål var att skippa den fasta hyran och ersätta den med Pandox-modellen, en fast del i botten på detta, en rörlig del kopplad till omsättningen.
Stefan Strömberg erkänner att den fasta hyran är kvar, men säger att fastighetsägaren är beredd att satsa på huset om de får mer fart på rörelsen.
– Vi har skrivit ett avtal om femton plus fem år så det finns gott om tid att få fart på detta. Det är en investering som får ta tid.
Fastigheten var länge till salu. Hotellkonsulten Annordia hade uppdraget, men nu sägs fastighetsägaren Artmax valt att avvakta och utveckla fastigheten.
– Vi hade en Vaxholmspremiär i fredags för alla locals. Det blev fullt hus med över 700 personer som åt och drack. Vi har bara 130 platser i matsalen så det var riktigt trångt. Då hade vi gärna haft fler stolar, säger Stefan Strömberg när vi äter lunch i matsalen.
En vanlig tisdag i februari är det inte många gäster i restaurangen, men stämningen i gänget som ska ta över är minst sagt god.
Stefan Strömberg har ett förflutet i Göteborg där han drev restauranger och nattklubbar som fortfarande finns kvar. Tillsammans med Magnus Emilsson och Jonas Stenberg fick han vara med och köpa Ystad Saltsjöbaden av Kent Nyström 2007. De bildade bolaget ESS (namnet är alltså första bokstaven i ägarnas efternamn) som idag är en av landets större oberoende hotellkedjor med kända destinationshotell som Steam, Jacy’z och Ellery Beach House.
– Efter bara några månader kom den fjärde delägaren Carl Lundgren in, vi testade namnalternativ men Calle var ödmjuk som vanligt och lät ESS-namnet bestå, berättar Stefan Strömberg.
2015 sålde Stefan sin del i bolaget och har sedan dess arbetat som konsult åt olika fastighets- och hotellbolag och som styrelseordförande på Seglarhotellet i Sandhamn. Men det uppdraget har han nu lämnat över till Pelle Lydmar.
Stefan Strömberg tackade nej till att köpa Foresta på Lidingö. Prislappen och renoveringsbehovet var lite för stort.
Men han önskar den nya ägaren Torbjörn Blomqvist och Stockholm Meeting Selection lycka till.
– Det har redan blivit jättefint och kommer att bli ännu bättre när de får ett spa.
Nu är Strömberg ny ägare av rörelsen i hotellet i Waxholm tillsammans med den kända Stockholmskrögaren Jesper Ahlbom. Han driver idag bistro Rigoletto på Kungsgatan, trevåningskonceptet Hornhuset i Hornstull samt gaynattklubben Backdoor under 3-arena.
– Waxholms hotell är ett gammalt drömprojekt. Jag har åkt förbi den här kåken hela mitt liv, säger Jesper Ahlbom.
I bottenplan på fastigheten finns ytterligare en restauranglokal: Kajutan med en stor uteservering i gatuplan. Där pågår just nu en rejäl renovering och om några veckor ska man öppna med ett nytt koncept.
– Många uppfattar inte Kajutan som en del av hotellet. Det ska vi försöka ändra på.
Man har precis rekryterat en köksmästare, Anton Jansson, stjärnan från Täby med förflutet på Tako vid Stureplan, och innan dess Allegrine och Aquavit samt Aska NYC.
– Vi ska vara precis som en bra krog i vilken världsstad som helst. Vi tummar inte på något bara för att vi ligger skärgården. Detta ska bli en matdestination, säger Stefan Strömberg.
Inför påsken, som är den första storhetstiden när det kommer till resor ut i Stockholms skärgård, planerar man att köra årets första julbord.
–Det är en kul idé, men vi öppnar vår hemliga sommarrestaurang i samma vända så vi får se om vi hinner med julbordet, säger Strömberg med ett skratt.