Annons:

Premium

Analys: Hotellbolagen gör börsen sur

Börsen två stora hotellbolag Scandic och Pandox redovisade i dag ett första kvartal plågat av pandemin. Trots en hel del ljus i tunneln reagerade börsen surt, men i liten handel. Det kan vara Putins fel. Av: Leif Holmkvist

Det uppdämda resebehovet är stort och kunderna kan betala.

Hotellmarknaden hann knappt jubla över de avskaffade pandemirestriktionerna förrän Ryssland överföll Ukraina. Den kraftigt växande trenden i Googlesökningar efter hotell vände tvärt ner. Det är oklart hur kriget påverkar resemarknaden annat än på ett psykologiskt plan, förutom ett minskat antal resenärer från Ryssland och amerikaner som drar sig för att korsa Atlanten.

Pandox vd Liia Nõu kunde redovisa idel positiva siffror jämfört med första kvartalet i fjol, vilket var helt väntat. Nettoomsättningen ökade med 36 procent, drivet av att operatörsverksamheten tagit fart, med den går fortfarande med förlust.

Fastighetsförvaltningen, som står för över 70 procent av Pandox omsättning, ökade sin omsättning med 14 procent och gav ett driftnetto på drygt en halv miljard.

Under mars återvände gästerna och beläggningsgraden ökade till 51 procent i de förvaltade fastigheterna och 44 procent i de egenopererade. Bäst gick det i Norge och Storbritannien där beläggningsgraden kunde jämföras med 2019. Det är framför allt London som sticker ut genom kraftigt ökad efterfrågan på hotellrum.

Det uppdämda resebehovet är stort och kunderna kan betala. Liia Nõu ser goda möjligheter att parera ökade kostnader i operatörsverksamheten genom att höja rumspriserna. Det ger också ökade intäkter i fastighetsförvaltning med rörliga hyresintäkter.

Trots de hyggliga, om än lite osäkra utsikterna, reagerade marknaden negativt och sänkte kursen ett par procent. Pandox har det senaste året tappat en sjättedel av sitt börsvärde som nu ligger kring 14 miljarder kronor.

Även Scandic har utnyttjat den uppdämda efterfråga till att höja rumspriserna och presenterade ett hyggligt första kvartal. Det genomsnittliga rumspriset passerade tusenlappen, en ökning med nästan 20 procent jämfört med förra vintern. Beläggningsgraden växte i mars till 54 procent.

Nettoomsättning nära nog tredubblades jämfört med i fjol till 2,7 miljarder, men bruttoresultatet (ebitda) var fortfarande negativt: – 237 miljoner jämfört med -775 miljoner första kvartalet 2021.

Vd Jens Mathiesen garderar sig för Ukrainakrigets påverkan på ekonomin, men ser ännu ingen större påverkan på den nordiska hotellmarknaden. Däremot säger han sig behöva höja priserna för att gardera sig för den underliggande och växande kostnadsinflationen.

Scandic har klarat att hålla sitt börsvärde kring 8 miljarder kronor det senaste året, men efter dagens rapport reagerade börsen med att sänka kursen med omkring 5 procent.

(mer …)