”Vår drift är nu klimatpositiv”
Öresundsbron har 22 år på nacken. Nu tar man ett stor steg genom en kraftig utbyggnad av solcellspaneler på den konstgjorda ön. Redan i dag anläggs för 3 000 kvadratmeter solceller. Men 10 000 kvadratmeter till ska täckas av solceller.
– Världens mest hållbara bro. Det är visionen som vi börjar agera ännu mer på nu, till exempel genom att minska klimatavtrycket ytterligare, säger Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Öresundsbron.
Invändningarna från Pepparholm lär bli få. Den konstgjorda ön byggdes för att vara platsen där brovägen försvinner in i en tunnel den andra delen av sträckan till Köpenhamn.
Våren 2023 kommer 3 840 solcellspaneler att vara etablerade på den konstgjorda ön Pepparholm för att öka den egna energiproduktionen. Därmed går egenproducerad solel vid betalstationen och på ön till nästan hälften av förbindelsens energiförbrukning.
– Vi reducerar kraftigt vårt koldioxidutsläpp från drift och underhåll med allt fler insatser. Vår drift är nu klimatpositiv. En ständigt ökad växtlighet och biologisk mångfald på Pepparholm, som finns tack vare bygget av förbindelsen, fångar mer koldioxid än vad driften släpper ut, säger Bengt Hergart.
Den nya solcellsanläggningen får en yta på 10 000 kvadratmeter. Totalt väntas den leverera 2 GWh solenergi per år.
Jämfört med när bron byggdes ska energiförbrukningen redan vara halverad och 2023 kunna svara för 45 procent av sin energiförbrukning.