”Framgent blir det förbjudet att sälja plastinpackad mat på caféer och restauranger om den ska ätas på plats”
Visst kan man irritera sig på all plast som ska pillas bort. Och visst blir det fort fullt i återvinningskassen för plast.
Det är inte så konstigt för varje EU-medborgare genererar 190 kilo emballageavfall om året. Det är siffror som vuxit snabbt, bland annat i takt med växande e-handel.
En ny europeisk förpackningsförordning kommer att röstas igenom under våren sedan parlamentet och ministerrådet i går enats om att försöka bromsa resursslöseriet.
Förordningen omfattar en rad områden, inte minst när det handlar om att hantera livsmedel. Plast behövs ibland av livsmedelshygieniska skäl, men politikerna vill minimera förpackningshysterin.
Framgent blir det förbjudet att sälja plastinpackad mat på caféer och restauranger om den ska ätas på plats. Bara om du ska ta med maten får personalen förpacka den åt dig.
Färska grönsaker och frukt ska heller inte plastförpackas. De små förpackningarna av schampo eller tvål som många tar med sig från hotellet förbjuds. En rejäl schampoflaska i duschen anses räcka gott. Och på flygplatsen blir det slut med att snurra in bagage i skyddande plast.
Samtidigt förbjuds evighetskemikalier som PFAS i samband med alla förpackningar som kan komma i kontakt med livsmedel. Ett annat syfte med förordningen är att driva på utvecklingen av smarta förpackningar samt att öka återvinningen av plast.
Plast annars har en sällsam förmåga att hamna i naturen och bli kvar där. Som den kloka Lundaprofessorn i fysik Bodil Jönsson lärt oss: ”Ingenting försvinner, allting sprider sig”.