”De stora internationella flygbolagen har det tufft, med en affärsstruktur som gör det svårt att konkurrera. De måste få tillbaka affärsflyget. Jag har långsiktigt svårt att tro att SAS överlever. Det bästa vore om de gick samman med Lufthansa.”
När Travel News skulle leta efter de smartaste analytikerna och politiska kommentatorerna till Grand Travel Award föll valet snabbt på Anders Borg. Idag är den forne finansministern styrelseproffs och internationell rådgivare – och följer även resesektorns upp- och nedgångar.
– Jag är övertygad att resesektorn är på väg tillbaka. Vi ser det redan inte minst i statistiken för flyget, menade Borg från scenen på Grand Hotel.
Enligt en undersökning som Borg citerade ville tre fjärdedelar av européerna ut och resa mer nu efter corona. Dessutom är USA på väg tillbaka, med rekordsiffror på antalet amerikaner som överväger att turista utanför sitt land.
– Också upplevelserna blir viktiga. Det handlar om att resa till Afrika på safari, att åka på hälsoresa, till mat- eller vinländer, och till och med Arktis. Och den här once-in-a-lifetime-resan, som man skjutit upp under pandemin, är nu på väg tillbaka.
Vidare menade Borg att städerna är på väg tillbaka, där internationella metropoler som Paris och London utgör väldigt attraktiva destinationer.
Utifrån Anders Borgs engagemang i andra företag ser han också att affärsresorna på väg tillbaka.
– Vad betyder det att ligga nära sin kund? Ja, det betyder inte bara Teamsmöten. Man behöver skaka hand, se varandra i ögonen och nästan känna lukten av varandra för att våga gå vidare med en affär, påpekade han.
Under coronapandemin klarade sig Sverige förhållandevis väl. Euroländernas BNP gick ned i genomsnitt 6,5 procent, USA:s BNP med 3 procent, men Sveriges med bara två procent. Bland skälen till att vi klarat oss väl angav Borg att Sverige inte haft någon bostadspriskrasch under senare år, och att våra offentliga finanser är relativt starka.
Den stora återöppningen efter coronakrisen kom förstås av sig i och med Rysslands invasion av Ukraina, vilket Borg tror kommer att skapa en stor skugga över den globala ekonomin under ett långt tag framöver.
Att Ryssland har agerat så här menar den tidigare finansministern beror på att landet alltsedan 1200-talet varit utsatt för olika invasioner.
– I början var det mongolerna som kontrollerade Ryssland under nästan 200 år. När de var färdiga kom svenskarna – vi anföll Ryssland 23 gånger! Och sedan polackerna, Turkiet, Napoleon och Tyskland.
Sveriges exponering mot den ryska energi- och konsumentmarknaden är väldigt begränsad, men Rysslands roll för energiförsörjningen internationellt gör många av våra största handelspartners sårbara om olje- och gaskranarna från öst skulle stängas av.- Det finns en påtaglig risk att energisanktioner mot Ryssland har stora negativa effekter på tillväxten i Europa, varnade Anders Borg. Särskilt ett snabbt gasembargo skulle sänka den tyska ekonomin med uppemot fem procent.
I övrigt tror Borg stenhårt på resebranschen – så till den grad att han numera svingar ordförandeklubban i snabbväxande svenska startupen Checkin.com, som bland annat står bakom Ryanairs identifieringstjänster. Digitaliseringen bidrar överlag till att det blir lätt och billigt att växa ut i världen, anser Borg, inte minst genom den stora mängden data som skapas hela tiden och bidrar till artificiell intelligens och smarta system.
I frågestunden efter presentationen frågade Travel News chefredaktör Viggo Cavling Borg varför inte den hårt drabbade resebranschen har fått mer stöd efter pandemin, när exempelvis jordbruk och fiske nyligen fick två miljarder kronor i stöd.
Varför får inte resebranschen mer pengar, bara bönderna?
– Därför att Centerpartiet existerar! Men böndernas näring har bara krympt under de senaste 200 åren. Jag tror mycket mer på turist- och resenäringen, svarade ex-finansministern.
Statistiskt har hotell- och restaurangsektorn i Sverige haft en tioprocentig sysselsättningsökning per år under de senaste tio åren.Sedan beror väl det på att Sverige var lite av ett kulturellt u-land tidigare, där vi inte gick på restaurang, utan bara satt hemma och uvade. Men det här vi ser nu, med besöksnäringen, är ju mycket mer av framtiden än att bara sitta på en harv!
Kommer Bromma flygplats att läggas ned?
– Jag vet inte om jag tror det. Men just nu ligger ju det regionala flyget nästan nere, och det måste ju komma tillbaka. Finns det verkligen plats på Arlanda för alla dessa regionala flyg? Skulle jag sitta i regeringen skulle jag behålla Bromma tills jag är säker på att Arlanda har den kapacitet som krävs.
Hur kommer det att gå för SAS då?
– De stora internationella flygbolagen har det tufft, med en affärsstruktur som gör det svårt att konkurrera. De måste få tillbaka affärsflyget. Jag har långsiktigt svårt att tro att SAS överlever. Det bästa vore om de gick samman med Lufthansa.
Vart ska du åka på semester i sommar och med vem?
– Jag och min vackra fru åkte till Grekland i somras, och så på kryssning i vintras. Därför kommer vi att vara i skärgården nu i år, avslutade Anders Borg.