Annons:

Vinhandlare avslöjades: exklusiva viner tappades upp i källare på Jylland

Det såldes som ett exklusivt vin som ”vinentusiaster skulle ge sin högra arm för en klunk av”. Men Tempranillovinet var inte tappat på flaska i Spanien, utan i vinhandlarens källare. Text: Janne Sundling

Danska vinhandlaren Supervin höll inte igen när de skulle marknadsföra Vin Gran Reserva från 2016. Det var en ”stratosfäriskt högtflygande Tempranillo – en av världens största och hemligaste kulttappningar”, skrev de.

Ja, hemlig var nog tappningen. Supervin, en av Danmarks största vinhandlare, hade köpt hem vinet på fat från Spanien och själva tappat det i källaren på företaget i Hjørring.

Det danska livsmedelsverket upptäckte saken i kontroll 2021 och företaget bötfälldes och flaskorna beslagtogs.

Vinet såldes som Gran Reserva och Ribera del Duero. Det får man inte göra om det inte har buteljerats i det området i Spanien – alltså inte i en källare på Nordjylland.

– Vi visste inte att det inte var olagligt då. Där har vi blivit klokare, säger Mads Jensen, vd för Supervin, till Berlingske.

Supervin är en av Danmarks största vinbutiker online. 2021 gjorde en vinst på drygt 9,5 miljoner danska kronor.

Årgången 2016 av Gran Reserva från Domingo del Aquila såldes för 1 799,95 DKK, medan priset var 1 399 DKK vid köp av sex flaskor.

I oktober förra året kom det danska livsmedelsverket på kontrollbesök och levererade en svidande kritik mot Supervin.

”Företaget har buteljerat, korkat och märkt vin från Spanien. Baserat på spårbarhetsdokumentation är det inte känt med säkerhet vilken typ och kvalitet på vin det är”, står det i rapporten.

Samtidigt utfärdade de böter på 20 000 DKK för vilseledande och beslagtog 104 flaskor årgång 2015 och 182 flaskor årgång 2016.

Deras vinimportföretag Novin, med samma ledning som Supervin, Mads Jensen, bötfälldes också med 15 000 danska kronor.

Knappt ett år senare, i augusti 2022, kom livsmedelsverket på besök hos Supervin igen. Av kontrollrapporten här framgår att Supervin inte har kontaktat de kunder som har blivit vilseledda genom att köpa vinet.

”Detta har ännu inte genomförts. Företaget har i dag fått en tidsfrist på två månader – till den 22 oktober – för att få informationstexten vidarebefordrad till Livsmedelsverket för vidare godkännande’, står det i kontrollrapporten.

I september informerar Supervin kunderna, enligt en ny inspektionsrapport från 27 oktober 2022:

”Företaget har dock endast fört informationen till sina kunder som en obs/p.s. längst ner i nyhetsbrevet, vilket kan få någon att förbise informationen”, skriver Livsmedelsverket.

Men det är inte bara vinetiketterna som är vilseledande. Även fakturan för vinet skapar förvirring. Där står att det är vitt vin, trots att det var rött vin som buteljerats och sålts. 

Supervins Mads Jensen påpekar att det i originalannonsen för vinet stod att ”vinet i världsklass buteljeras direkt från ett fat i Supervins källare”.

– Vi har skrivit att det är en tunna som vi har tagit hem, och skrivit hur det gick till – att vi har buteljerat det hos oss. Så vi har inte vilselett någon. Men ja, det är sant. Då borde vi ha slutat, säger han.

Kommentarer är stängda.