Evenemanget – som i år har temat hållbart ledarskap genom säsongernas svängningar och
är öppet för alla med intresse för restaurangbranschens framtid – riktar särskilt fokus mot
krögare i mindre städer, turistområden och glesbygd. Det framgår av ett pressmeddelande.
Bakom forumet står Framtidens Krogkultur, en ideell förening som verkar för en mer
inkluderande och långsiktigt hållbar restaurangbransch. Enligt föreningens ordförande Elvira
Lindqvist är Umeå en idealisk plats för årets samtal:
– Här finns en stark restaurangscen och en akademisk miljö genom Restauranghögskolan
och Umeå universitet. Det ger oss möjligheten att både hämta inspiration och sprida viktiga
insikter vidare, säger hon.
Programmet, som äger rum på Blå Huset, innehåller föreläsningar, panelsamtal och
workshops där ledarskap och personalutveckling står i centrum. Förutom att stärka
kompetensförsörjningen syftar forumet även till att bygga broar mellan unga som är på väg
in i branschen och etablerade krögare, producenter och utbildningsaktörer.
Helgen innan, den 15 mars, bjuds det även på ett exklusivt gästspel i Kulturhuset Väven. Sex
välrenommerade kockar, däribland Frida Nilsson från Restaurang Furuhem och Sofia B
Olsson från VRÅ, skapar en specialkomponerad meny som kommer att vara baserad på
norrländska råvaror i samarbete med Gotthards Krog.