Japan rankas inte i toppen av världens lista över avfallsförbrytare. En japan slänger i genomsnitt bort 40 kilo matavfall per år. I USA slängs 40 procent av all mat bort.
Men det som kasseras är ett allvarligt problem för en önation med begränsat deponiutrymme och ett mål om större hållbarhet.
Japanska företag återvinner nu grönsaksskal, matolja, äggskal och andra använda livsmedel och tillverkar helt andra produkter. Cement, till exempel. Till och med möbler, skriver Washington Post.
Landet hoppas att halvera sitt matsvinn till 2030, och kanske rädda lite av planeten på vägen.
Turisterna på Takachiho Amaterasu Railways sightseeingtåg färdas med hjälp av biodieselbränsle som kommer från ett par tusen restauranger i Japan.
En kraftig tyfon 2005 förstörde järnvägen i Takachiho, en stad med cirka 12 000 människor i södra Japan. Lokala ledare ansåg att det var för dyrt att återställa all tågdrift.
Men ett utomhuståg med två vagnar som erbjuder turister fantastisk utsikt över landskapet går nu dagligen och dess bränsle bearbetas från överblivet fett från ramensoppa och matoljeavfall som samlas in från cirka 2 000 restauranger i Japan.
Amaterasu samarbetar med Nishida Shoun, ett transportföretag i Fukuoka, som producerar cirka 3 000 liter biodiesel dagligen vid sin fabrik.
– Genom att implementera biodieseln ville vi att människor skulle bli mer medvetna om miljöfrågor såväl som biodiesel, särskilt för eleverna som kommer hit på skolresor, säger Hiroyoshi Saitoh, företagets vd till Washington Post.
En sak som många resenärer lägger märke till är att bränslet luktar lite ramen eller stekt ris. Och den minimala röken den avger är vit, till skillnad mot den svarta röken från diesel.
Kota Machida, vd för nystartade företaget Fabula, gör glasunderlägg av ”matcement”, som kinakål och kaffe. Fabula har upptäckt att nästan alla kasserade livsmedel kan förvandlas till matcement.
Betong är det mest använda byggnadsmaterialet i världen, och dess nyckelingrediens, cement, är en stor förorenare av växthusgasutsläppen – står för 8 procent av de globala koldioxidutsläppen, enligt den internationella forskargruppen Chatham House.
Forskare vid Fabula skapade matbetong genom att torka matrester, komprimera dem och pressa dem i en form vid hög temperatur. Företaget, som grundades 2021 av forskare vid University of Tokyo, började med vanliga kasserade föremål som kål, apelsinskal och lökskal, men fann att nästan alla livsmedel kan användas.
Fabula producerar för närvarande hushållsartiklar på beställning, såsom glasunderlägg och fat, i väntan på patent. Målet är att göra möbler och större strukturer när tekniken kan göra cementen mer hållbar.
Personal på NOD i Tokyo arbetar med att förvandla äggskal och kaffesump till 3D-printade möbler.
Yusuke Mizobata, vd för det Tokyo-baserade designföretaget NOD, ser kintsugi som en föregångare till det moderna konceptet med upcycling. Det är inspirationen bakom hans arbete att förvandla kaffesump och äggskal till minimalistiska 3D-printade möbler.
Idén kom till när Mizobata och hans kollegor arbetade med designprojekt och såg hur snabbt möbler skulle byggas och sedan demonteras för kommersiella utrymmen som hotell. De ville hitta ett mer hållbart alternativ.
Deras 3D-utskriftsbläck är tillverkat av kaffesump, äggskal och andra livsmedel som torkas och blandas med hartser. Den blandningen förvandlas till pellets som smälts för det bläck de behöver.