En svart ”whiskysvamp”, känd som Baudoinia compniacensis, driven av etanolånga från Jack Daniels anläggningar, har varit en utmaning för lokalbefolkningen i Lincoln County, Tennessee, ända sedan whiskyföretaget byggde sex nya fathus under 2018 och vill bygga ytterligare 14, menar lokalbefolkningen och ifrågasätter säkerheten i luften de andas.
Nu kräver de att företaget ställs till svars för skadorna och sjunkande fastighetsvärden.
Patrick Long, som bor precis intill Jack Daniels, och vars fru, Christi, lämnade in en stämningsansökan mot Lincoln County, säger till Insider att de har två huvudkrav: ett luftfiltreringssystem som kan blockera etanolutsläppen och hämma svampens tillväxt, och en miljökonsekvensstudie som utvärderar mängden etanol som släpps ut från fathusen och de eventuella hälsorisker den utgör.
– Jag är extremt orolig. Min fru har andningsproblem. En av grannarna fick cancer, säger Long. Men ingen har gjort ett test för att avgöra om det faktiskt är giftigt.
Long säger att han spenderar ungefär 10 000 dollar per år för att tvätta sitt hus med en kraftfull blandning av vatten och klormedel. Enligt honom har de lokala myndigheterna har gett upp försöken att rengöra de svamptäckta gatuskyltarna och byter helt enkelt ut dem när de blir för oläsbara.
Environmental Protection Agency som larmats om svampen, vill inte kommentera om ”potentiella eller pågående verkställighetsaktiviteter eller utredningar.”
Christi Longs senaste stämningsansökan mot Lincoln Countys kräver att de utfärdar ett arbetsstopp för att stoppa byggandet vid Jack Daniel’s.
Vid en offentlig utfrågning i slutet av 2022 förklarade Jack Daniels representant Melvin Keebler sympati för en invånare som klagade över sin lungcancer och krävde ett luftfiltreringssystem. Keebler sa att företaget redan övervakar sin luftkvalitet och att den befintliga luftfiltreringstekniken är för vingårdar och inte whisky- och bourbonanläggningar.
En talesperson för Jack Daniel säger till Insider att företaget inte kunde kommentera pågående rättstvister men att Jack Daniel’s ”följer alla lokala, statliga och federala bestämmelser angående design, konstruktion och tillstånd för våra fathus. Vi är dedikerade till att skydda miljön och säkerhet och hälsa för våra anställda och grannar.”
Någon procentandel av alkoholen avdunstar vid lagring genom porerna på träfaten och ut i luften – whiskytillverkarna kallar det ”änglarnas andel” av produkten .
Svampen identifierades första gången 2007 av forskare som fann att ”änglarnas andel” av destillerad sprit var ansvarig för den svarta svampen.
Long sa att när han och hans fru först flyttade in i sin hus i Lynchburg 2020, var de medvetna om svampen men ansåg att den var minimal. Men då hade Jack Daniel’s bara två fathus i området. Nu har de sex och v vill utöka till 20.