Annons:

Premium

Pizzaslicen ett säkert sätt att mäta inflationen

Det finns statistiska beräkningar av inflationen, där fakta sammanställs till en siffra eller index. Sedan finns det Liam Quigley som har följt pizzaslicens utveckling under åtta år.

Det började när han gick i mellanstadiet på Manhattan i början av 2000-talet. Då kunde han ta en bit pizza och en läsk för 3,50 dollar.

”Jag hade 20 dollar i veckan som bidrag. Så jag gick till pizzastället i stället för Wendy’s, till exempel, för på Wendy’s kunde du gå ut genom dörren och spendera $5 för lunch. Men pizzastället hade en mer konkurrenskraftig affär”, berättar han för Bloomberg.

Nu som 32-åring och frilansjournalist har Quigley fortsatt att följa och äta pizzaslices. 2014 började Quigley offentliggöra sina pizzaköp på Instagram. När han stannade till för en bit tog han en bild av pizzabiten och lade ut informationen på NYC Slice.

Mer än 1 200 dollar och nästan ett decennium hade Quigley en definitiv New York City pizza-prisdatauppsättning. Den här månaden lade han ut resultaten på sin hemsida, tillsammans med diagram, en karta och en fullständig redovisning av alla pizzaställen han besökt (plus en utvald lista över hans rekommenderade platser) .

Från 2014 till 2022 fann han att det genomsnittliga priset på en vanlig pizzaslice steg från 2,52 dollar till 3 dollar. Pepperonipizzaslice, som alltid har varit lite dyrare, kostar nu i genomsnitt 4,58 dollar, enligt Quigleys beräkning.

Resultaten förklarar varför han har slutat med sitt långvariga experiment: ”Det gör bara ont att spendera pengar på skivor som är dåliga i ett försök att slutföra projektet,” säger han. ”Nu ska jag bara äta goda skivor.”

Quigleys data visar nu att den väsentliga ”pizzaprincipen”, som fastställde att priset på en vanlig skiva ungefär borde spegla priset för en tunnelbaneresa, nu är upphävd. Medan priset på ett MetroCard för närvarande är 2,75 dollar, fortsätter pizzapriserna att stiga.

Enligt hans erfarenhet ger pizzaställen som tar mer betalt inte nödvändigtvis bättre produkter. 

– Jag tycker att New York-borna förtjänar en läcker skiva inom fem kvarter från där de arbetar och bor. Det kanske inte är det hälsosammaste, men varje New York-bor förtjänar en bra skiva, säger han.