”Det är naturligt att föreställa sig att denna cocktail skulle kunna ha en gynnsam effekt på inflammation hos människor”
Studien har just publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Kaffebönor är fulla av antioxidanter som kallas polyfenoler. De hjälper till att minska så kallad oxidativ stress i kroppen, som ofta orsakar inflammation.
![](https://i0.wp.com/www.travelnews.se/wp-content/uploads/2022/09/Kaffe-2.jpg?resize=1024%2C682&ssl=1)
Men mycket tyder på att polyfenolerna är ännu bättre antiinflammationsbekämpare när de åtföljs av protein. Och vad finns i mjölk?
I den nya studien har forskare från Institutionen för Livsmedelsvetenskap och Institutionen för Veterinär- och Husdjursvetenskap vid Köpenhamns Universitet undersökt hur polyfenoler beter sig när de kombineras med aminosyror, vilka proteiner är gjorda av.
Det är naturligt att föreställa sig att denna cocktail också skulle kunna ha en gynnsam effekt på inflammation hos människor, säger Marianne Nissen Lund, professor vid institutionen för livsmedelsvetenskap, i ett pressmeddelande:
”Vi måste nu undersöka detta vidare, till en början på djur, och sedan hoppas vi att vi kan få forskningsmedel för att undersöka det även på människor.”
![](https://i0.wp.com/www.travelnews.se/wp-content/uploads/2022/09/Kaffe-1.jpg?resize=1024%2C683&ssl=1)
Forskarna har i tidigare studier visat att polyfenolerna binder till proteiner i bland annat köttprodukter, mjölk och öl.
I en annan ny studie testade de om molekylerna binder till varandra i en polyfenolhaltig kaffedryck med proteinhaltig mjölk. Svaret blev ett ja.
”Våra resultat visar att reaktionen mellan polyfenoler och proteiner även förekommer i vissa kaffedrycker med mjölk som vi har undersökt”, säger Marianne Nissen Lund.