Schweiz är inte bara banker, klockor och skidbackar. De värnar också sin ost Emmentaler, och ville skydda beteckningen i hela EU.
Men emmentaler är en för generisk term för att beskriva en ost som har som är utbredd i hela EU, särskilt Tyskland och Frankrike, där folk inte längre bara förknippar den bara med Schweiz, beslutade en EU-domstol i veckan.
Emmentaler Switzerland, sammanslutningen som väckte kravet, lyckades inte motbevisa att ”en betydande mängd ost producerad i Tyskland har marknadsförts under namnet Emmentaler, menade domstolen. Under 2016 producerades cirka 135 000 ton Emmentaler i Tyskland, varav ”en betydande del” såldes lokalt och inte exporterades, sa EU-domarna.
Urs Schluechter, direktör för Emmentaler Schweiz, säger att föreningen nu analyserar beslutet och överväger om de ska överklaga till EU-domstolen. Den påverkar försöket att säkra ett varumärke på EU-nivå och har ingen effekt på de bilaterala avtal som Schweiz har förhandlat fram för att skydda lokala producenter, sa han.
Ost håller sakta på att bli en favorit bland EU-domare som behandlar varumärkesärenden, konstaterar Bloomberg. De beslutade tidigare till förmån för producenter av spanska Queso Manchego och tillverkarna av Italiens Parmigiano Reggiano, när de förbjöd tyska producenter att marknadsföra sin egen version av dessa.
En kommentar