Annons:

Premium

Genomgång: Kraftig prisskillnad inom Arlandas utbud

Avvikelserna i hur mycket det kostar att handla vatten, läsk, kaffe och alkohol på Arlanda är markanta – på en del drycker så stor som 110 procent. Källa: jämförelsesajten Zmarta.

Det är jämförelsesajten Zmarta som står för granskningen av prislistorna på Arlanda. De har gått igenom vad butiker, kaféer, restauranger och snabbköp tar för vatten, läsk, öl, vin, mousserande, bryggkaffe samt latte – före och efter säkerhetskontrollen.

Först och främst är prispåslaget vad gäller vatten och läsk på Arlandas snabbköp närmare 25 procent, jämfört med samma butikskedjor i Stockholms innerstad. Jämfört med dryckespriserna i vanliga livsmedelsbutiker i centrala Stockholm är påslaget cirka 150 procent.

Efter säkerhetskontrollen ligger snittpriset på en 50-centilitersflaska mineralvatten på 34 kronor på snabbköpen och 38 kronor på restaurangerna. 

Dyrast är restaurang Uncorked där en flaska kostar 43 kronor. Billigast är Tax Free-shoppen som säljer samma flaska för 25 kronor. De är båda hur som helst dyrare än i en livsmedelsaffär inne i Stockholm, där ligger priset på cirka 13 kronor.

Prisskillnaden på jämförbara alkoholhaltiga drycker inom Arlanda kan vara så stor som 110 procent. Mest plånboksvänligt är det före säkerhetskontrollen. På Itameh Sushi serveras flygplatsens billigaste glas vin för 75 kronor. 

Arlandas billigaste mousserande och stor stark går att handla intill, på Pong och Mezefabriken. Här kostar ett glas cava 85 kronor och en fatöl 76 kronor. 

Dyrast före säkerhetskontrollen är Sky Horizon. Här kostar en stor stark 129 kronor och ett glas vin 139 kronor. Ett glas mousserande är dyrast på Ritazza, 135 kronor för en liten flaska (20 cl).

På andra sidan säkerhetskontrollen är snittpriserna något högre. Hawaii Poké är billigast i tre kategorier: ett glas vitt eller mousserande kostar 99 kr och en stor stark 98 kronor. Jureskogs har lägst priser för ett glas rött vin, 107 kronor. 

Det dyraste vinet står WayCup, Uncorced samt Upstairs & Bar för. På samtliga tre kostar ett glas rött vin 139 kronor. WayCup säljer också det dyraste glaset mousserande: 179 kronor för en liten flaska (20 cl).

En kopp bryggkaffe är billigast på McDonalds, 20 kronor. Dyrast är det på Ritazza och Sky Horizon, 45 kronor. Alla tre ligger före säkerhetskontrollen. McDonalds har också billigast kaffe latte för 27 kronor. Gateau är dyrast, 63 kronor.