Annons:

Premium

Färre svenskar och svin i Danmark

Färre svenskar turistar i Danmark när svindyr dansk krona hotar bortom bron. Och den goda fläsksteken blir dyrare när en miljon grisar försvunnit på ett år. Av: Leif Holmkvist.

”Nu är danskarna valutasvin i Malmö och Helsingborg, men det fanns en tid när förhållandet var det omvända och Nyhavn fylldes av svenskar som ville ha en bajer och en lille en”

Svinaktigheterna först. Det finns lika många svin i Danmark som svenskar i Sverige, nära elva miljoner.

Grisarna kunde vara Danmarks nationaldjur. Redan för 100 år sedan lade danska småbruk och andelsslakterier grunden för en mycket lönsam fläskexport. Svenska bondeförbundare åkte till Danmark för att lära och byggde sedan upp LRF.

Danska grisar har sedan dess erövrat världen eller åtminstone kyldiskarna på ICA och Hemköp. Alla som unnat sig en kroferie och njutit dansk fläskstek med gyllenbrun knaprig svål med rödkål och äppelmos förstår varför.

Men nu är det griskris:

Den 1 juli inventerade Danmarks Statistik stiorna och fann 1,2 miljoner färre grisar än för ett år sedan. Vart tionde svin är borta, bara elva miljoner bökar vidare.

– När foder och energipriserna sköt i höjden i fjol slutade många bönder att låta betäcka sina suggor och därefter har beståndet slaktats ner och nu ser vi effekterna, förklarar mat- och grisexperten Jacob Vesterlund Olsen vid Köpenhamns universitet för Berlingske.

Han tror att det dröjer innan svinbeståndet är återställt eftersom många äldre grisbönder lagt ner när lönsamheten sjönk. Antalet suggor har därför minskat från en miljon till knappt 900 000.

Inga jämförelser i övrigt, men samtidigt konstaterar danska besöksbranschen en kraftig nedgång i antalet svenska och norska besökare i sommar.

Förklaringen är den starka danska kronan, som är knuten till euron och därmed stärkts mot de små svenska och norska kronorna. I dag får vi betala 1:65 för att få en dansk krona.

Nu är danskarna valutasvin i Malmö och Helsingborg, men det fanns en tid när förhållandet var det omvända och Nyhavn fylldes av svenskar som ville ha en bajer och en lille en. Och to smörrebröd med leverpastej – med knaperstekt bacon.

Reservation & Ticketing Agent – Copenhagen
Sista ansökningsdag:
30 september 2024