Annons:

Den store fastelavnsbollekrig

Svenska semlor har under ett antal år utsatts för så kallad produktutveckling, med nya ingredienser och former. Semmelvraps, blåbärssemor och så vidare. Det är en mild bris mot det fastlavnsbollekrig som nu pågår i Danmark. Text: Janne Sundling

Man brukar säga att bara fantasin sätter gränserna. Bland Köpenhamns bagare och konditorer sätter inte ens fantasin gränser. Det finns semlor, eller fastelavnsboller i alla former, färger och smaker. Det finns rent av ”svenska semlor”, i supernormalt utförande enligt svensk bageristandard, med kardemummakryddade bullar, grädde och mandelmassa. I danska fastlavnsbollekriget närmast en kuriositet.
2022 beskrevs det som att fastelavnsbollekriget gått in i en ny fas. Där det mesta av konventioner brutits upp. ”I en tid när allt förändras – varför skulle fastlagsbollen vara den enda konstanten?” skrev Berlingske i sin fastlavnsbolletest.”Aldrig har ramarna för vad man förstår som fastlavsbolle varit mer i uppbrott”, skrev de också. När vi studerat årets utbud tycker vi oss se att det tagits ännu ett steg.
Fastlavsbollesäsongen pågår normalt sett mellan 10 januari och 19 februari i Danmark.

Kommentarer är stängda.