Annons:

Premium

Analys: UTG lockar välfyllda plånböcker

Nischade premiumresor och lyxiga event ger UTG ett bra utgångsläge när lågkonjunkturen pressar breddmarknaden. Företag och folk som inte behöver vända på slantarna har stort behov av att resa och mötas. Av: Leif Holmkvist.

”Resultatet efter finansnetto blev 27 miljoner, vilket är godkänt i branschen men inte lysande”

Unlimited Travel Group har elva dotterbolag, varav nio är researrangörer. Åtta är helägda: Polar Quest Expeditions, Polar Quest AB, Specialresor Unlimited, Västindienspecialisten, JB Travel, SKI Unlimited, Go Active Travel och UTG Förvaltning AB.

Tre är majoritetägda till följande delar: Travel Beyond i Stockholm (70%), P W Creative Meetings (85%) och Världens Resor (75 %).

Förluster under pandemin täcktes med en företrädaremission som övertecknades, vilket visar att ägarna tror på både affärsmodellen och ledningen.

De fem största ägarna till noterade UTG är Peter Elam Håkanssons bolag Eastate AB (14,6%), Staffan Lund (11,3%), Michael Berglund (8,9%), Västsvenska Systembyggen (7,6%) och Björn Gustaf Wolrath (5,0%)

Siffrorna för 2022 visar att de gjorde rätt som petade in nya pengar. UTG-aktien slog med råge snittet på First North-listan och steg i fjol med 32 procent.

Under andra halvåret av 2022 tog verksamheten bra fart och bidrog till en årsomsättning på 700 miljoner kronor.  Resultatet efter finansnetto blev 27 miljoner, vilket är godkänt i branschen men inte lysande.

Men affärsmodellen med specialresor för kunder som inte behöver räkna tre gånger på prislappen har framtiden för sig. Charterbranschen är hårt pressad av inflation och höjda flygkostnader, men specialresor och skräddarsydda arrangemang kan hitta betalningsstarka målgrupper och därmed klara kostnadshöjningar med bibehållen marginal.

Mer exklusiva resmål och skräddarsydda event ligger väl i linje med trenderna på marknaden. Allt gott om Mallis och Gran Canaria, men har man varit där ett tjog gånger kanske Svalbard eller Seychellerna lockar.