Ska ni vara med i Almedalen, om ja, under vilka dagar?
– Almedalen är en av många viktiga arenor för oss att ha en aktiv dialog med våra intressenter, vi finns på vår arena Gate Almedalen från måndag till och med torsdag.
Hur många är ni på plats?
– För att möta det stora antalet resenärer under veckan har vi medarbetare från andra flygplatser som förstärker Visby Airport. Till exempel har vi extra värdar för att hjälpa resenärerna. Därutöver har vi ett antal egna medarbetare som är värdar i Gate Almedalen, som är vår arena. Och så har vi förstås ett antal företrädare som medverkar i olika engagemang hos oss och andra aktörer.
Ska ni göra några arrangemang?
– I Gate Almedalen har vi ett antal seminarier kring aktuella frågor. Några arrangerar vi själva och ytterligare några i samarbete med andra. Därutöver medverkar vi ett antal programpunkter på andra arenor. Vi har även partners som gör egna event eller ställer ut hos oss i Gate Almedalen.
Vad är er agenda?
– Vi vill föra samtal kring hållbarhetsfrågorna utifrån olika perspektiv. Till exempel har vi ett spännande seminarium där miljöministern Karolina Skog och representanter från flygbranschen ska samtala om hur vi ska göra flyget hållbart. Bland de medverkande finns VD:arna från SAS, BRA och KLM. Men också forskaren Jörgen Larsson från Chalmers och representanter från Finnair, GKN Areospace och SEKAB. Vi har även ett seminarium om hur vi kan skapa arbetsplatser som är mer inkluderande och som bättre tar till vara på människors olika förmågor.
Hur ser mycket pengar satsar ni i Almedalen?
– Almedalsveckan är en av många aktiviteter vi genomför under ett verksamhetsår för att kunna ha en löpande dialog med alla intressenter i vår omvärld. Vi särredovisar inte kostnaderna för enskilda projekt.
Vad är besöksnäringens viktigaste fråga inför valet i höst?
– Besöksnäringen bidrar till både intäkter och sysselsättning. 2017 arbetade drygt 175 000 personer i yrken kopplade till turism. Väl fungerande transporter är en förutsättning för att svensk besöksnäring ska kunna utvecklas. Men dagens transporter ger en alldeles för stor belastning på miljön och klimatet. Det är därför nödvändigt för besöksnäringen och flygbranschen att samarbeta med politiken, industrin och forskningen för att hitta lösningar som minskar transporternas klimatpåverkan. En av dessa lösningar är att ställa om flyget till biobränsle.