Annons:

Premium

SAS i mål med omförhandling av flygplansleasing

Genom en överenskommelse med ytterligare två leasegivare har SAS slutfört förhandlingarna med samtliga leasegivare för flygplan. SAS förväntas nu uppnå målsättningen om årliga besparingar på 1 miljard kronor i minskade utgifter för flygplansleasing.

SAS har nått överenskommelser med ytterligare två leasegivare,  – Air Lease Corporation och Jackson Square Aviation – med sammanlagt 13 flygplan, om ändrade villkor i leasingavtal för flygplan och utrustning. Med överenskommelserna har SAS slutfört förhandlingarna med leasegivare i chapter 11-processen. 

SAS har nått avtal med sammanlagt 15 leasegivare, som står för 59 flygplan. Genom de väntas man uppnå kostnadsbesparingar om åtminstone 1 miljard kronor årligen i minskade utgifter för flygplansleasing. 

”Detta utgör en viktig del i att uppnå de årliga kostnadsbesparingarna om 7,5 miljarder kronor till räkenskapsåret 2025/2026, som en del av SAS Forward-planen. De nya ändrade leasingavtalen kräver godkännande från den amerikanska konkursdomstolen för New Yorks södra distrikt i USA och att rekonstruktionsplanen i chapter 11-processen godkänns och träder i kraft”, skriver SAS i pressmeddelandet.

– Genom dessa överenskommelser förväntar vi oss att uppnå vår målsättning om kostnadsbesparingar relaterade till flygplansleasing och flygplansfinansiering, vilket utgör ett viktigt framsteg i att nå våra övergripande mål i SAS Forward-planen. Vi är tacksamma för det konstruktiva samarbete som vi har haft med våra leasegivare. Vi fortsätter att göra framsteg i vår transformationsresa mot att bli ett mer konkurrenskraftigt flygbolag, säger Anko van der Werff, vd och koncernchef för SAS.

SAS uppger att flottan inom kort kommer att bestå av 134 flygplan, varav 35 är kontrakterade genom tredjepartsleverantörer, 22 är ägda av SAS och 77 är föremål för olika typer av finansieringsupplägg. 

På nytt jobb