Annons:

Premium

”SAS blir DAS” och kan sälja problematiskt dotterbolag

SAS kan vara på väg att skiljas från ett av flygbolagets mest centrala dotterbolag. SAS Ground Handling (SGH), som sköter bagagehantering i Köpenhamn, Oslo och Stockholm, kan komma att säljas. Text: Janne Sundling

”…bör byta till det mer korrekta namnet The Danish Airline System (DAS)”

SAS fick 2020 stora kapitaltillskott från danska och svenska staten i samband med coronapandemin när majoriteten av planen stod på marken.

Men även den här typen av inlåning faller under vad EU beskriver som statligt stöd och därför kan det innebära att SAS måste sälja för att klara EU:s statsstödsregler.

”Eftersom vi har accepterat statligt stöd kan det hända att EU kräver så kallade eftergifter. Därför tittar vi på olika alternativ som kan övervägas för att uppfylla sådana. Ett av dessa potentiella scenarier kan vara att sälja SGH, skriver SAS presschef i Danmark, Alexandra Lindgren Kaoukji, i ett mejl till Berlingske.

Enligt henne har de anställda på SAS Ground Handling har informerats om att en försäljning av företaget är möjlig.

”Vi har informerat internt om att vi tittar på dessa olika scenarier och att vi för närvarande utvärderar dem. Inget beslut är fattat internt och vi vet inte heller hur kraven kommer att se ut”, säger Alexandra Lindgren Kaoukji.

”SAS Ground Handling är känt för en lång historia av missnöje med sina löne- och arbetsvillkor”

SAS vill i nuläget inte säga om de planerar andra avyttringar än SAS Ground Handling.

Även om inget beslut har fattats om en försäljning är, enligt Berlingskes källor, processen så långt framskriden att fyra olika potentiella köpare har tittat på SGH och undersöker om de ska lägga bud.

Enligt källorna har köparna fått gå igenom SGH i en så kallad due diligence-process. Den del av en köpprocess där köparna får mer konfidentiell information om företaget. Det kan tyda på att en eventuell försäljning kan ske under de närmaste månaderna.

SAS Ground Handling hade tidigare mer än 8 000 anställda, men i dag cirka 2 500 anställda, som förutom att serva SAS även ansvarar för att hantera bagage åt 40 olika andra flygbolag.

Redan 2013 försökte SAS sälja bolaget. Men efter många år av misslyckade försök att bli av med SAS Ground Handling lade SAS ner planerna 2016. Då nämndes Swissport och Aviator som möjliga köpare.

SAS Ground Handling är känt för en lång historia av missnöje med sina löne- och arbetsvillkor. En rad konflikter med SAS-ledningen har ofta slutat i strejker.

Samtidigt slutförs så kallade kapitel 11-process i USA och ska vara klar till hösten. Här kommer alla nuvarande aktieägare att få sina aktier nollställda. Borgenärer kommer då att få sin skuld omvandlad till aktier.

Därefter tillskjuter danska staten kapital till SAS, och kommer – om de nuvarande planerna går igenom – att bli den enda andra aktieägaren tillsammans med den amerikanska kapitalfonden Apollo, som vill köpa ut alla andra aktieägare än danska staten.

Då kan ett nytt SAS uppstå, där Apollo äger runt 70 procent av SAS, medan den danska staten äger resten, upp till 30 procent.

”När den danska staten är den sista skandinaviska staten som ingår i ägarkretsen i SAS måste man givetvis fundera på om bolaget längre kan heta The Scandinavian Airlines System eller bör byta till det mer korrekta namnet The Danish Airline System (DAS)”, skriver Berlingskes ekonomiredaktör Thomas Bernt Henriksen.