”Schiphol flygplats är en nationell tillgång”
I juni förra året satte flygplatsen Schiphol ett tak för antalet passagerare – 70 000 passagerare om dagen – som den kan hantera under sommarens resesäsong på grund av brist på arbetskraft.
I februari i år föreslog regeringen ett tak på 440 000 flygningar per år i ett försök att minska bullerföroreningarna och bli mer miljövänliga. Taket för en av Europas mest trafikerade flygplatser innebär att flygbolag inklusive KLM, holländska dotterbolaget till Air France-KLM, kommer att behöva ställa in ett ospecificerat antal flygningar.
Nu syftar ett samarbete mellan holländska företag och medborgare till att vända beslutet om en begränsning av flygningarna till Schiphol. Det leder bara om trafiken till andra flygplatser och gör lite för att minska flygutsläppen, menar de.
Det kommer också potentiellt att påverka de 84 000 jobb som skulle kunna äventyras om det holländska flygresandet försvagades.
– Schiphol flygplats är en nationell tillgång som hjälper Nederländerna att behålla sin roll när det gäller globala affärsresenärer, säger George Chichester, Red Schiphol Campaign Manager.
– Flygplatsen sysselsätter direkt över 2 000 personer och stödjer många fler jobb i hela ekonomin.
Före pandemin bidrog flygindustrin med 22 miljarder euro till landets BNP och 2019 var Amsterdam den tredje bäst internationellt anslutna staden i Europa.
Chichester tillägger att ökningen av biljettpriserna orsakad av konkurrens skulle slå hårt mot den holländska befolkningen, som redan står inför högre energipriser och levnadskostnader.
– Rika resenärer kommer att kunna bära dessa kostnader, men vanliga familjer kommer att behöva dra ner på resor, tillade Chichester.
Organisationen har lanserat en namninsamling för att övertyga regeringen om att ändra sitt beslut.