Annons:

Prognos för affärsresandet 2021

SBTA som är en intresseförening för affärsresenärer har gjort en undersökning i Sverige, Norge, Danmark och Finland om framtidens affärsresande under corona. 80 Travel Managers har svarat. En förkrossande majoritet tror att mer än 75 procent av alla möten kommer att ha varit digitala möten under 2020. Bara 2 procent tror att de kommer att ha samma resebudget under nästa år, som tidigare. Drygt 80 procent tror att det blir en minskning av affärsresandet under 2021 med minst 50 procent eller mer.

För närvarande har de flesta företagen en så kallad ”travel ban”, där endast affärskritiskt resande får ske. Godkännandeprocesser och rutiner hos företag har justerats under pandemin, bland annat säger 87 procent att deras anställda nu har rätt att tacka nej till att resa.

I undersökningen efterlyser många mer information om covid-19 och information om reserestriktioner.

Lotten Fowler, SBTA.

Lotten Fowler, generalsekreterare på SBTA. Hur tolkar du siffrorna?

Som att det finns mycket kvar att göra innan affärsresandet kommer igång. Resenärer och deras arbetsgivare behöver känna förtroende för att reseprocessen fungerar fullt ut. Jag är inte lika säker som respondenterna på att virtuella möten blir ”det nya svarta” i längden, även andelen naturligtvis kommer att öka jämfört med innan.…vi är många som tröttnat på skärmen under den här pandemin.

Hur ska de stora reseföretagen agera för att behålla sina affärsresekunder? 

Resebyråerna behövs nu ännu mer, framför allt för att stötta företagskunderna i informationsinsamling och prioritering. Men man behöver också se över sitt erbjudande, bredda sitt erbjudande till kund.

När kommer affärsresandet tillbaka på 2019-års nivå?  Svårt att säga, men jag tror kanske om 3-4 år. Globaliseringen kommer inte att gå tillbaka pga pandemin och vi behöver resa och mötas för att göra affärer.

 

4 kommentarer

  1. Anonym: Så fel. Det är inte bara pandemin som kommer att spela roll framöver. Vi har en klimatkris som knappast kommer att bli bättre. Det är bara resebranschen som tror att vi kommer att gå tillbaka till det tidigare beteendet.
  2. John Doe: @anonym vilken klimatkris? Klimatet har alltid varierat. Skogsbränder etc är inget nytt. Det är bara att det tidigare inte sändes på TV pga vi hade färre medier, saknade snabba kommunikationer och mindre mediautrymme. Vill man som media synas i mediabruset så måste man ju skriva och sända dystopiska nyheter för att sticka ut för att få tittare och reklampengar etc. Tex att skogsbränderna tycks blivit fler, men det beror på förbättrad brandsäkerhet - dvs antalet mindre bränder minskar. Men konsekvensen av färre småbränder blir också att när det väl brinner så blir konsekvenserna större. Men klimatförändringar är en väldigt liten del av förklaringen. Ett annat exempel är att man påstod för 30 år sedan att Mauritius skulle vara under vattenytan år 2010. Dessa klimatalarmister är dagens motsvarighet till dåtidens människor som trodde på häxor, spöken och troll. Tjäna pengar på folks rädsla är perfekt. Sen att tillräckligt många människor är tillräckligt dumma att tro på det så jag kan tjäna min försörjning på det. Och i och med att jag är beroende av folk oro för att dra min försörjning så börjar jag själv tro på klimatdystopin. Alltså blir min klimatalarism unik och genuin. Men egentligen är de olika psykologiska effekterna självförstärkande vilket ger en kumulativ effekt på det sluttande planet utan verklighetsförankring. Klart människan skall värna om naturen men vi behöver inte göra höna av fjäder.
  3. Erik: Visst kommer affärsresandet minska. Främst pga företagen nu insett att digitala möten både är kostnadsbesparande och tidseffektiva. Tänk så mycket pengar ett företag som vanligtvis har t.ex säljare ute och bor på hotell och kör företagsbil runt halva Sverige varje vecka, kan spara på att låta sina säljare sköta det digitalt istället. Sen finns det ju såklart vissa möten som behöver fysisk närvaro, men mycket kan och kommer skötas från datorn. Kursgårdar och rena konferenshotell/anläggningar kommer få det kämpigt. För jag tror helt ärligt inte att den sortens konferenser kommer komma tillbaka, i alla fall inte i den skepnad som man är van vid när man talar om "jobbkonferens" där 100-300 personer har 2-3 dagars konferens med boende osv.
  4. Thomas Larsson: Båda inläggen är helt adekvata, tilläggas kan att bra digitala verktyg för konferenser har utvecklats Microsoft har kommit med två nya. Klimatet ändras över långa tidsperioder, och det är aldrig människan som är orsaken. Man har hittat Mammutar i Sibirien under permafrosten, med gräs i deras magar, alltså var det mycket varmare förr. Även kallare som med istider, rullstensåsar etc. Hur kan den begränsade is mängd i relation till jordens hela volym höja vattennivån med en halvmeter om den skulle smälta? Isen utgör ju bara nån enstaka % om knappt det av jordens totala volym. Det är naturligtvis bra att utsläpp minskar, men de har inget med temperaturen och klimatet att göra. Över 600 oljekällor brann i Kuwait under månader, var helt svart på dagen, man fick ha billjuset på dagtid, men man såg inga temperaturhöjning ar.