Annons:

Norwegian kapar rutter och baser i spåren av sparpaket

Det norska lågprisflygbolaget Norwegian lägger ned ett antal linjer samt sex baser för att minska kostnaderna. Åtgärderna är en del av ett sparpaket på två miljarder norska kronor som presenterades i december. Sparmålet har nu reviderats upp till 3 miljarder.

”Företaget har nått en punkt där det krävs nödvändiga justeringar i utbudet för att förbättra långsiktigheten och det finansiella resultatet i en väldigt konkurrensutsatt marknad”, säger Helga Bollmann Leknes, HR-chef på Norwegian, i ett skriftligt uttalande.

Flygbolaget lämnar helt Mallorca, Gran Canaria, Teneriffa samt Stewart och Providence på den amerikanska östkusten. Företaget slutar också flyga Boeing 737 från Rom i Italien men fortsätter med Dreamliner-planen.

Därtill ska bolaget lägga ned baserna för långdistanspiloter i Amsterdam, Bangkok och Fort Lauderdale i den amerikanska delstaten Florida enligt tidningen.

De rutter som berörs går inom Europa och till USA och Mellanöstern.

Det är oklart hur många jobb som försvinner i nedskärningarna, men enligt Norwegian är målet att så få som möjligt ska avskedas.

I slutet på förra året presenterade Norwegian ett åtgärdsprogram som ska spara minst 2 miljarder norska kronor. Då uppgavs även att förändringar med flyglinjerna skulle komma.

Dagens Næringsliv skriver också, med hänvisning till sajten E24, att Norwegian ”internt” nu justerat upp sitt sparmål till 3 miljarder norska kronor.

2 kommentarer

  1. Dag: Nu funderar man ju på när dessa ändringarna skall träda i kraft. Speciellt eftersom vi är inbokade med Norwegian till Gran Canaria kommande vecka (avg 26/1, retur 2/2)
  2. Joonas: Norwegians förändring i basstrukturen som offentliggjordes i onsdags kväll, kommer att få minimala eller inga konsekvenser för kunders resplaner. De kommer att fortsätta flyga till populära semesterdestinationer som Las Palmas. För att öka lönsamheten kommer Norwegian att avveckla några av personalbaserna i Spanien Bara att läsa på deras hemsida under Media.