Annons:

Premium

Massiv strejk väntar på Heathrow

Under större delen av september kommer gränspersonal på London Heathrow ännu en gång att vidta strejkåtgärder.

”Enligt facket har 160 personer sagt upp sig på grund av bristande flexibilitet”

Under 23 dagar, från och med den 31 augusti fram till 22 september, kommer cirka 650 anställda att vara involverade i strejken. Samtliga arbetar med passkontroll i terminalerna 2, 3, 4 och 5. 

Det fackförbundet Public and Commercial Services (PCS) som än en gång utlyst en strejk med anledning av vad man upplever som stora problem med det tjänstgöringssystem som introducerades i april. Sedan dess har PCS utlyst strejker i april, maj och juni.

PCS menar att det nya tjänstgöringssystemet lett till ”utbredd oro och ilska” bland medlemmarna. Enligt facket har 160 personer sagt upp sig på grund av bristande flexibilitet och problem med att byta skift, medan andra tvingats ändra sina arbetstider och rutiner. 

PCS påpekar också att kvinnor och anställda med särskilt omsorgsansvar utanför lönearbetet påverkas särskilt negativt av det nya tjänstgöringssystemet samtidigt som nyanställd personal får avslag på ansökningar om flexibilitet. 

I en intervju med The Guardian säger Fran Heathcote, PCS:s generalsekreterare, att fackförbundets ”hårt arbetande medlemmar” på Heathrow är ”mycket stolta” över att hålla Storbritanniens gränser säkra. 

– Men många tvingas bort från jobbet de älskar. De blir tillsagda av chefer att välja mellan omsorgsansvar och sitt jobb, vilket inte alls är något val. Den enda anledningen till att de nödgas välja, är för att deras chefer tvingar dem. Vi vet att våra strejkåtgärder sannolikt kommer att orsaka allvarliga störningar för resenärer som använder Heathrow mot slutet av sommaren, men strejken kan undvikas om arbetsgivaren lyssnar på våra medlemmars oro.

Chefer på Heathrow har meddelat att man kommer att ”samarbeta nära” med den brittiska gränskontrollen för att stödja beredskapsåtgärder under strejkperioden.