Det framgår av färsk data från Aviation Edge som resesöksajten Momondo tagit del av. I analysen, som enbart beaktar flyg avsedda för passagerartrafik, framgår att det faktiska antalet förseningar minskat jämfört med förra året. Vissa flygplatser och flygrutter sticker dock ut som värre drabbade än andra.
I Sverige är det alltså Göteborg Landvetter som har flest förseningar, med 21 procent av avgångarna försenade. Tätt därpå följer Stockholm Arlanda där var femte plan lyfter senare än planerat.
– Generellt ser vi att de större flygplatserna och städerna ofta drabbas hårdare av förseningar, något som sannolikt är ett resultat av den komplexa logistiken på dessa platser. Men resenärer kan själva påverka sina chanser att lyfta i tid genom att välja avgångar tidigt på morgonen, eller om möjligt välja flygplatser som är mindre trafikerade, kommenterar Per Christiansen, en av Momondos reseexpert, i ett pressmeddelande.
Tidiga avgångar är statistiskt sett mer punktliga. Mellan klockan 05 och 06 på morgonen är i genomsnitt bara 8 procent av flygen försenade. För avgångar klockan 20 har antalet stigit till 38 procent. Klockan 23 är det uppe i 39 procent.
Internationellt sett är det flygtrafiken till och från London som framstår som potentiella tidstjuvar. Datan pekar ut Gatwick som den mest förseningsdrabbade flygplatsen i Europa – hela 57 procent av avgångarna lyfter inte enligt tidtabell. Heathrow ligger inte långt efter med 49 procent.
Även Italien sticker ut. Både flygplatsen i Rom samt Milanos Bergamo hamnar bland Europas tio sämsta när det gäller förseningar. Semesterorter som Antalya och Palma de Mallorca redovisar också påtagliga förseningstal.
