Lease-back-avtal är ingenting ovanligt, och dök upp som en kontrovers kring SAS-konkurrenten Norwegian Air i samband med bolagets rekonstruktion under 2020. Då omvandlades obligationslån till aktieinnehav, vilket ledde till att Bank of China fick innehav i Norwegian.
I mars 2021 offentliggjordes ett avtal mellan SAS och den kinesiska utvecklingsbanken CDB, där flygbolaget sålde fyra Airbusflygplan till bankens irländska dotterbolag CDB Aviation. Det irländska dotterbolaget hyr eller leasar i sin tur ut planen tillbaka till SAS. Om SAS inte kan betala planhyra tillfaller aktier i SAS i stället banken som ersättning.
SAS delårsrapport i tisdags innehöll dystra tongångar från ledningen, vars arbete med omställningsplanen SAS Forward hittills inte rönt framgång. Omställningsplanen beskrevs som avgörande för att få till en välbehövlig kapitalanskaffning till ett värde av 9,5 miljarder kronor för att få bolaget att överleva.
Norska staten kan dyka upp i SAS ägarlista igen eller gå in med ytterligare lån, rapporterar Dagens Næringsliv. Den norska näringsminister Jan Christian Vestre ska ha tagit in ABG Sundal Collier som finansiell rådgivare och advokatfirman Wiersholm i processen.
På tisdagen redogjorde bolagets vd Anko van der Werff den refinansieringsplan som omfattar ett behov om minst 9,5 miljarder i nytt eget kapital. Pengarna ska komma från omvandling av en skuld på 20 miljarder kronor till aktier.
Under pandemin gav norska staten flygbolaget ett lån på 1,5 miljarder norska kronor och det är alltså det som nu kan bli aktier. Ett annat alternativ är ytterligare ett lån.
Det var för fyra år sedan som dåvarande regering sålde hela innehavet i flygbolaget för närmare 600 miljoner norska kronor.