Annons:

Premium

Flyget helt avgörande om vi ska ha internationell turism i Stockholm

Travel News Premium träffar Strömmas Sverigechef Peter Henricson på kontor på Skeppsholmen mitt i Stockholm för att summera 2020 och blicka framåt.  - Det är avgörande hur många flyglinjer som öppnar till Stockholm. Vi tror att först 2023-24 kan det vara som tidigare. Vi är också mycket beroende av kryssningstrafiken, den ligger för närvarande helt stilla. 

Precis som alla andra bolag i reseindustrin drabbades Strömma förstås hårt av corona. Men året började bra. 

– Vi hade det bästa bokningsläget någonsin i januari och februari, bland annat på våra Götakanalbåtar. Här bokar kunderna i genomsnitt åtta månader före avgång. När corona kom var det många som bokade om sina resor till 2021, säger Peter Henricson som varit på Strömma i 27 år. 

 

Strömma Turism & Sjöfart AB är i grunden ett svenskt bolag, men man har verksamhet även i Norge, Danmark, Finland, Tyskland och Holland. Kärnverksamheten är skärgårdsbåtar, sightseeingbåtar och bussar, men driver även Världsarvet Birka, Kastellet i Vaxholms fästning och Cinderellabåtarna i Stockholms skärgård. 2019 hade bolaget i Sverige en omsättning på 450 MSEK, hela Strömma gruppen en omsättning över 1 miljard. Ägare är Hans von Rettig med familj. Vd för hela koncernen är Patric Sjöberg som tidigare var vd för Stockholmsmässan. 

Men nu handlar det alltså om Strömmas svenska verksamhet. 

Kärnan i den svenska verksamheten är alltså guidade båtoch bussturer i Stockholm, Göteborg och Malmö. Dessa bokas vanligtvis en eller två dagar före avresa och i Stockholm är 70 procent av kunderna utländska besökare för Sightseeing-turer. 70 procent är svenska gäster för skärgårdsturer. 

– De utländska turisterna är helt borta i Stockholm. I Göteborg ser det bättre ut eftersom där är turisterna i mycket högre grad från resten av Sverige, förklarar Peter Henricson. 

I Stockholm har man gått från ett femtontal turistbåtar till sju båtar i trafik. Totalt har Strömma över 50-fartyg i Sverige.

En annan stor del av verksamheten i Stockholm är skärgårdstrafik med bland annat Cinderellabåtarna. Här kämpar privatägda Strömma mot landstingsdrivna Waxholmsbolaget. Men Strömma har en stor fördel jämfört med sin skattefinansierade konkurrent: möjlighet till förbokningbokning och platsgaranti. 

Men även här slog corona hårt mot verksamheten.

– Vi gick ner från 450 platser till runt 200 och fick då en beläggning på runt 95-97 procent i de största båtarna. Vi behövde inte som våra konkurrenter lämna människor som ville ut i skärgården eller hem till stan kvar på kajen. Det skapade mycket bråk i sommar. 

En annan ljuspunkt i sommar var resorna till Birka som fick ett uppsving av hemestetrenden. 

När regeringen gick ut med skärpta restriktioner i november tvingades Strömma att ställa in alla sina julbord ombord på bolagets båtar. 

Covid-19 har förstås inneburit tuffa besparingar för Strömma. 45 procent av den fasta personalen på kontoret är uppsagda och nu ställer hela organisationen om för en ännu större säsongsvariation. Det ger en bemanning på kontoret på 70 personer och ytterligare 25 i säsong. Man räknar med ytterligare 550-600 personer anställda ute i verksamheten på säsong. Och det lär dröja innan verksamheten är tillbaka till 2019 års nivåer. 

Peter Henricson förklarar varför det inte blir en snabb rekyl.

– Det är avgörande hur många flyglinjer som öppnar till Stockholm. Vi tror att först 2023-24 kan det vara som tidigare. Vi är också mycket beroende av kryssningstrafiken, den ligger för närvarande helt stilla. Vi får se hur många anlöp det blir 2021. Köpenhamns hamn är helt stängd fram till mars. Samma sak i Norge. Jag tror inte på några amerikanska båtar under 2021. Vi får se hur det blir för och hoppas på de kryssningsrederierna som är europeiska.

Peter Henricson tror på en tillbakagång för turismen till en mer säsongsstyrd efterfrågan. 

– Så såg det ut för tjugo år sedan. Inte minst tack vare det internationella flyget fick vi en åretrunt verksamhet och kunde behålla en större del av vår personal året om. 

Men någon akut likviditetskris är inte under uppsegling trots en rejält minskad omsättning. 

– Vi har en stark ägare och känner oss trygga tack vare alla de åtgärder vi gjort bland annat med besparingar och uppsägningar till minst 2022. Kommer vaccinet ut som vi tror att det gör så räknar vi med att högsommar blir det ungefär som förra sommaren även 2021

Det innebär en halvering av intäkterna jämfört ett vanligt år. 

Peter Henricson vill varken kalla sig själv optimist eller pessimist när han ska sia om framtiden. Han tror inte som Petter Stordalen på en euforisk sommar 2021. 

– Jag ser mig som en realist. Jag har ganska goda förhoppningar och tror speciellt på den svenska målgruppen. 

Regeringens olika stödpaket för att hålla företagen under armarna kallar han trubbiga, trots att Strömma utnyttjat både omställningsstödet och permitteringsstödet så mycket som möjligt. Kan konstatera att andra länder Strömma är verksamma i har varit snabbare och mer omfattande med stödåtgärder. Men några ytterligare egna förslag på hur staten skulle gjort istället vill han inte ge, förutom att möjligheten till korttidspermitteringar har varit avgörande.

– Jag hänvisar till Visita och Svenskt näringsliv, det är deras uppgift. De har redan presenterat många bra förslag som vi ställt oss bakom.