Annons:

Premium

Explosionsartad ökning av flyg till norra Norden i vinter

Inför kommande vintersäsong har flera flygbolagsjättar adderat mängder av rutter till destinationer i norra Europa. Det kommer bland annat att gå att flyga direkt till Kiruna från London och Paris.

Enligt den senaste kvartalsrapporten från European Travel Commission, som analyserar Q1 2024, har antalet övernattningar under vintersäsongen ökat med 18 procent i Norge och 12 procent i Sverige. 

Under vintersäsongen 2024/25 spås det öka ännu mer. Rapporten konstaterar att det beror på klimatförändringar: det osäkra snöläget i Alperna ökar efterfrågan på resmål med mer pålitliga väderprognoser inför skidsemestern.

Att flygbolagen följer trenden syns också tydligt – i vinter öppnar följande rutter.

Paris–Kiruna med Air France

Kiruna är Air Frances femte destination i Lappland efter Rovaniemi, Kittilä, Tromsø och Narvik/Lofoten. Flygen från Paris till norra Sverige lyfter från och med 21 december.

London–Tromsø med British Airways samt SAS

Från och med 1 december blir Tromsø den nordligaste destinationen som British Airways flyger till. Det blir två flyg i veckan fram till 27 mars 2025.

Även SAS börjar i vinter flyga London Heathrow-Tromsø.

Madrid–Tromsø med Iberia

1 december börjar även Iberia flyga från Madrid till Tromsø: två flygningar i veckan fram till 2 mars. 

Frankfurt–Rovaniemi med Lufthansa

Från och med 30 november utökar Luftahansa sin närvaro i Finland med två flyg i veckan till jultomtens finska hemstad Rovaniemi. Det tyska bolaget flyger sedan tidigare till Helsingfors, Kittilä, Ivalo, Uleåborg och Kuusamo. 

Madrid–Rovaniemi med Iberia

Rutten är inte ny, men Iberia utökar sina flygningar till Rovaniemi genom att förlänga den kommande vintersäsongen med en månad. Det innebär att man i år börjar man flyga redan 30 november, fram till 1 mars 2025.

SAS utökar ytterligare…

Att SAS flyger kors och tvärs i Norden är ingen nyhet. Emellertid utökas rutterna under vintersäsongen 2024/25. 

Från Århus och London Heahtrow börjar man flyga till Scandinavian Mountains Airport (Sälen-Trysil). 

Från Köpenhamn börjar man flyga till Rovaniemi och man lägger även till fler flyg till Kiruna. 

… och Finnair likaså

Det finska flygbolagets utbud till Lappland och andra arktiska destinationer utökas i vinter med 20 procent jämfört med i fjol. Man kommer bland annat att flyga till Rovaniemi hela 63 gånger i veckan.

Rutten Helsingfors–Rovaniemi–Tromsø, som lanserades i december 2023, utökas den kommande vintersäsongen till sex flyg i veckan.

På nytt jobb