Annons:

Expert spekulerar: Dansk flygskatt kan öppna för Arlanda

Samtidigt som regeringen vill slopa flygskatten i Sverige inför den danska regeringen en liknande skatt från och med årsskiftet.  ”Det vänder helt på spelplanen i kampen om flygbolagens linjer. Samtidigt gissar jag att det svenska draget kommer att förändra debatten i Danmark nu”, säger Fredrik Kämpfe på Transportföretagen Flyg till Di.

Utan skatten blir det mer fördelaktigt för ett flygbolag att flyga från Arlanda. Lite i skymundan godkände danska folketinget i juni regeringens förslag att inför en flygskatt, liknande den i Sverige. 

Invigningsceremonin för Air Canada på Stockholm Arlanda Airport. Foto: Viggo Cavling

”På vissa långdistanslinjer har det varit över 30 procents lägre kostnad att flyga från Köpenhamn jämfört med Stockholm. Med de här politiska besluten blir det en helt ny spelplan där det kommer att se betydligt ljusare ut för Sverige vid en jämförelse”, säger Fredrik Kämpfe, branschchef på Transportföretagen Flyg till Di.

Den danska flygskatten kommer inledningsvis att ligga på motsvarande 46 kronor per person för flygningar inom Europa och på 460 kronor för långdistansflygningar. Sedan ska skatten öka. Rena transferpassagerare undantas däremot från skatten. 

”Det visar hur högt prioriterat det är för den danska regeringen att etablera Köpenhamns flygplats som en transferhubb. Här har också Köpenhamn en stark medvind just nu, inte minst när SAS har lagt om vissa linjer vilket gynnat Kastrup och drabbat Arlanda”, säger Fredrik Kämpfe till Di. 

2 kommentarer

  1. Stockholmare: Kommer flygbolagen sänka sina priser? Kommer inrikesresenärerna tillbaka för att biljetten blir 76kr billigare? Kommer det fler utrikesresenärer för att biljetten blir några hundra billigare? Tillåt mig att tvivla starkt... Svara
  2. Alex: Sitt ner i båten. Kommer en gemensam EU skatt inom kort ändå Svara

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

2 kommentarer Öppna
Reservation & Ticketing Agent – Copenhagen
Sista ansökningsdag:
30 september 2024