Annons:

Premium

ANALYS: Därför går Petter in i Stureplansgruppen

Krogbranschen behöver hotellbranschens digitala kompetens och kostnadseffektivitet.

I fredags kom nyheten att Petter Stordalen ska driva hotellet på den nya konferensanläggningen som öppnar vid Arlanda 2020. Den nya mässområdet Scandinavian Xpo mål är att snuva Stockholmsmässan på utställare och publik. Två nya hotelltorn ska byggas. Det är Petter Stordalens affärsidé att bygga stora enheter med minst 100 rum. Helst ska det vara 400 rum. I valet mellan bulk och boutique väljer Stordalen alltid stordrift.

På Arlanda vid mysiga E4:an är målet att bygga 900 nya rum och den första etappen är 419 rum.

I går söndag kom nyheten att Petter Stordalen köper 10 procent av krog- och nattklubbkoncernen Stureplansgruppen. Säljare är Vimal Kovac, vd och majoritetsägare av Stureplansgruppen.

Varför? Svar för att krogbranschen är i behov av samma stordrift och kostnadseffektivitet som idag finns i hotellbranschen. När du ska boka ett hotellrum går priset upp och ner beroende på när du bokar ditt rum och när du vill bo på ditt rum. En månad i förväg eller i sista minuter påverka priset. Mitt i vecka och på helgen kan betyda halva priset beroende på när du behöver sovplats. En krognota slutar på samma summa oavsett om du bokar en dag i förväg eller en månad i förväg. Det spelar ingen roll om du kommer när det är fullt vid alla bord eller tomt i lokalen.

Digital teknik har ännu inte nått krogbranschen. Petter Stordalen har ett bolag Eberry som enkom sysslar med att utveckla detta.

Petter Stordalen å sin sida behöver coolare krogar på sina hotell. När hotellintäkterna inte går upp kan en schysst krog i bottenplan bättra på TRevPAR, hotellets totala intäkt (säng plus mat och dryck) per gäst. Att få detta att funka lika bra på pappret som i verkligheten vet Elite hotels ägare Bicky Chakraborty är svårt.

Den avgörande frågan om du är hotelldirektör är: ska jag själv driva min krog eller ta in en lokal krögare? Petter Stordalens strategi är oftast att göra det mest själv. Vid Brunkebergstorg i Stockholm driver två hotell och fyra krogar utan extern krögare.

Vimals och Petters första stora projekt blir att förvandla Evert Taubes terrass på Riddarholmen i Stockholm till en gigantisk food court. Min gissning är att det snart öppnar ett hotell i anslutning till den nya uteserveringen. Ett hotell med ungefär 400 rum.