Annons:

Premium

Visita: Två av tre hotell- och restaurangbolag hotas av konkurs

6909 hotell- och restaurangföretag ska snart börja betala fyra miljarder kronor i anstånd med skatt. ”Två av tre klarar det inte på 15 månader”, säger Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson, ”och över 2 000 företag klarar det inte ens på tre år”. Av: Leif Holmkvist.

Det blir ingen god jul för besöksbranschen. Det är inte bara avbokade julbord, nekade stöd till hotell och allmän osäkerhet om virusspridning och restriktioner som oroar. Det är en redan svag bransch som fått orimligt mycket stryk i snart två år av pandemi, förklarar Thomas Jakobsson:

– Vanligtvis har hotell- och restaurangföretag låga vinstmarginaler på 2 – 4 procent och det är lite jämfört med andra branscher. När coronan slog till försvann först intäkterna helt och sedan har det varit mer eller mindre stängt i perioder. Undantagen har varit somrarna på många utpräglade semesterdestinationer.

– Efter 19 månader med extrem likviditetskris tar det tid innan man är åter på banan, särskilt som marginalerna är så låga. Företagarna vet hur svårt det är att återbetala skulder och har därför dragit sig för att utnyttja skatteanstånd, men många har blivit tvungna att skuldsätta sig för att överleva. Inte minst i väntan på stödåtgärder som uteblivit helt eller delvis.

När krisen i fjol var som djupast, men hoppet levde om att den skulle bli kortvarig, öppnade regeringen för att söka anstånd med arbetsgivaravgifter, löneskatter och moms. Merparten av anstånden skulle återbetalas andra kvartalet 2022.

Efter protester från näringslivet bearbetar finansdepartementet nu ett förslag att stegvis avbetala under en 15-månadersperiod. Förslaget har ännu inte lagts på riksdagens bord och Thomas Jakobsson hoppas att regeringen förlänger fristen. Han kan med kalla siffror visa hur väl det behövs:

– Jag begärde ut de företag som har anstånd och jämförde med deras genomsnittliga rörelsemarginal de tre senaste åren före pandemin. När jag jämförde anståndet med den normala intjäningsförmågan visade det sig att två tredjedelar av företagen inte klarar att betala skatteskulden på 15 månader. Och 2 049 företag skulle inte ens klara

det på tre år.

Även om situationen i ett trollslag skulle återgå till de förhållanden som rådde före pandemin skulle alltså tusentals företag riskera konkurs. Att låna i bank, om det ens skulle beviljas för likviditetssvaga bolag, för att betala skatten leder bara till högre räntor än de måttliga anståndsavgifterna och uppskjutna problem:

– Det vore bara att gräva gropen djupare och risken är att hoppet slocknar för vissa företag, befarar Thomas Jakobsson. De riskerar att tänka att det är bättre att gå i konkurs nu och det leder i så fall till att både jobb och skatteintäkter går upp i rök. Situationen förvärras av att läget nu är otroligt osäkert och att det nog kommer fler restriktioner under den närmsta tiden.

Visita har täta kontakter med finansdepartementet och Skatteverket om både anstånden och de särskilda omställningsstöden som hotellbranschen förespeglats men nyligen nekades.

– Vi vill att företagen ska få 3 – 5 års anstånd och att det ska finnas en undantagsregel som medger individuella avbetalningsplaner för företag i särskilt dåligt skick. Vi kräver också att man anpassar förordningen om det förstärkta omställningsstödet till vissa särskilt drabbade företag så att det faktiskt når fram som utlovat till exempelvis hotellföretag. Vi ser redan behov av att stödåtgärderna återaktiveras beroende på hur restriktionsläget utvecklas.

– Hittills har vi inte hört något. Men det är brådskande, branschen behöver ett ljus i tunneln.

Leif Holmkvist