Annons:

Premium

Scandic i särklass bäst på stöd under pandemikrisen

Restaurangbranschen har fått 3,2 miljarder och hotellbranschen 1,5 miljarder kronor i korttidsstöd under pandemin. Det visar ansökningar som Tillväxtverket tidigare hemligstämplat. Travel News har hela listan. Av: Leif Holmkvist. TRAVEL NEWS HAR HELA LISTAN PÅ ALLA FÖRETAG SOM FÅTT STATLIGA BIDRAG UNDER PANDEMIN!

Nu har Tillväxtverket offentliggjort stöden till korttidsarbete som hemligstämplades som affärshemlighet tills medierna pressade regeringen att ändra reglerna. Först i dag har alla siffror släppts.

Korttidsarbete kunde beviljas företag som drabbats av tillfälliga ekonomiska problem till följd av att något oväntat hänt. Arbetsgivare kunde permittera personal på 20, 40 eller 60 procent under december 2020 och upp till 80 procent av arbetstiden under perioden januari – juni 2021. Staten stod då för 75 procent av kostnaden för arbetstidsminskningen under hela stödperioden, upp till ett lönetak om 44 000 kronor i månaden.

En arbetsgivare kunde få stöd i sex kalendermånader, med möjlighet till förlängning i ytterligare tre kalendermånader.

12 329 företag har fått stöd till korttidsarbete. 3 083 av dessa, eller 25 procent, var hotell- eller restaurangföretag.

Scandic är den ojämförligt största bidragstagaren inom hotellbranschen med 169 miljoner kronor, eller var nionde bidragskrona i branschen. Gothia Towers är god tvåa med 88 miljoner, följt av Elite Hotels med 27 miljoner. 1 900 hotellföretag har fått stöd, 307 av dem mer än en miljon kronor.

8 140 restauranger, barer och cateringföretag har fått statligt stöd och 440 av dem har fått mer än en miljon. Gate Gourmet på Arlanda toppar listan med 67 miljoner, följt av Sodexo med 42 miljoner och med Compass Group på tredje plats med 30 miljoner. I listan kan samma koncern förekomma med flera dotterbolag.

Korttidsstöden har bidragit till att företagen kunnat behålla viss personal och alltså inte behövt säga upp så många när restriktionerna stängde krogar och tömde hotell.

Men de statliga stöden har också ställt till det när stödformer kolliderat:

700 företag i besöksnäringen måste enligt Besöksliv betala tillbaka 71 miljoner i omställningsstöd till Skatteverket. Anledningen är att reglerna ändrats i efterhand.

Omställningsstöd och hyresrabatt krockade. Företagen kunde få hyresstöd från två olika stödsystem. Den som fått hyresrabatt av hyresvärden skulle därför dra av detta från sina kostnader när ansökan om omställningsstöd lämnades in.

Men i maj i år ändrades reglerna igen. Den som fått hyresrabatt skulle nu också dra av stödpengar som betalats ut till hyresvärden i deras ansökan om omställningsstöd. Reglerna gäller retroaktivt från årsskiftet.

–  Hyresgästen har inte nåtts av hyresstödet på annat sätt än genom hyresrabatten, säger Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson till Besöksliv. Och den är redan avdragen. När man dessutom minskar omställningsstödet med pengar som hyresvärden fått i stöd betalar man mer än vad man fått i hyresrabatt. Det är ovärdigt en rättsstat.

Leif Holmkvist