”Vi använder oss av dynamisk prissättning vilket gör att priserna på kort sikt ständigt förändras baserat på efterfrågan”
Den senaste inflationsmätningen från Statistiska centralbyrån, SCB visar att det mesta har blivit dyrare. Men paketresor sticker ut. Sedan i oktober har priset på paketresor minskat med 19,2 procent.
– Det brukar minska i november. I år minskade det mer än vanligt från oktober till november, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB:s avdelning för ekonomisk statistik och analys till SvD.
Han förklarar att svängningarna har blivit större. I maj och juni steg utrikesresorna med 53 procent, vilket är högre än vanligt. SCB har noterat högre pristoppar de senaste två åren, och då blir fallet större också.
När SCB mäter priserna tar man inte hänsyn till när resan bokas, utan när resan sker. Reser man i november men bokar resan i september är det fortfarande november som kommer med i statistiken.
SCB har inte svar på hur paketresorna prissätts eller varför de föll så mycket nu i november.
Enligt Dian Martinez Valencia, Kommunikationsansvarig på TUI Sverige är efterfrågan en faktor i prissättningen.
– Vi använder oss av dynamisk prissättning vilket gör att priserna på kort sikt ständigt förändras baserat på efterfrågan.
Carl Mårtensson på SCB säger till SvD att prisuppgången på resor kan hänga samman med en ökad efterfrågan som uppstod efter pandemins slut. Han konstaterar att restaurangbesök och charterresor är saker som bidragit till ”kulflation”, eller funflation som det kallas på engelska. Men resor har ökat mer i pris än att äta ute.
Hur prisutvecklingen på resor ser ut framåt är svårt att veta.
– Med tanke på att det är flera faktorer som påverkar priserna så vill jag inte spekulera i prisutvecklingen framåt, säger Dian Martinez Valencia till SvD.