Spanjorerna betalar mer än någonsin för sin paella förra månaden då priserna på olivolja, ris och baljväxter steg. Kostnaden för nyckelingredienser som behövs för att laga landets signaturrätt ökade med 19,1 procent från för ett år sedan i februari, enligt Bloombergs månatliga Paella Index, som sammanfattar uppgifter från Spaniens nationella statistikinstitut.
Det är mer än tre gånger landets totala inflation på 6 procent. Priset på olivolja steg mest – en ökning med 33,5 procent, medan baljväxter och grönsaker steg med 23,6 procent och ris med 21,2 procent.
Livsmedelspriserna har fortsatt att klättra snabbt även efter att regeringen sänkte skatterna på basvaror i början av året. En väderdriven nedgång i frukt- och grönsaksproduktionen tillsammans med en stark utländsk efterfrågan har drivit upp priserna, enligt ekonomiministeriet.
Matindextänkandet började när medierna satte igång med ett Big Mac-index för att jämföra levnadskostnaderna i olika länder. I Wisevoters senaste Big Mac-index är Schweiz dyrast med 6,7 dollar, Norge tvåa med 6,28 dollar och Sverige fyra med 5,59 dollar. I USA låg normpriset på 5,15 dollar medan hos grannen Kanada låg det på 5,25 dollar. Finland låg på 15:e plats med 4,77 dollar och Danmark tycks de ha glömt bort.
Det svenska köket tycks ännu inte kunnat samlas kring ett motsvarande landindex, även om Ebba Busch gjorde ett tappert försök med en falukorv i valrörelsen i höstas.
Men när Infostat frågar vad staten kan göra för att hålla nere prisutvecklingen i Sverige är svaret ganska entydigt: sänkt moms på mat, tycker 80 procent.