Annons:

Premium

Ny rapport: Så mycket väntas efterfrågan på affärsresor öka

Enligt en ny trendrapport från FCM Consulting förväntas affärsresandet öka i takt med den växande passagerarefterfrågan som rapporterats av IATA.

“Europa halkar efter. Här har kapaciteten stagnerat och antalet flygresor har minskat med 6 procent under 2024 jämfört med 2019 års nivå”

FCM Consulting förutspår att denna uppgång kommer att påverka affärsresor, delvis drivet av ett större behov av att delta i fysiska möten, konferenser och evenemang. Rapporten visar att den internationella efterfrågan steg med 12,4 procent under första halvåret 2024.
– Om man tittar närmare på resor inom Europa ser vi samma trend som i övriga världen, med en stark tillväxt under både det första och andra kvartalet i år. Dock står Europa inför vissa utmaningar i jämförelse med andra regioner. Medan den globala säteskapaciteten har ökat med 3 procent jämfört med 2019 och 6 procent jämfört med 2023, halkar Europa efter. Här har kapaciteten stagnerat och antalet flygresor har minskat med 6 procent under 2024 jämfört med 2019 års nivå, säger Andy Hegley, Europachef på FCM Travel, ett systerbolag till FCM Consulting i ett pressmeddelande.


– Den begränsade kapaciteten, tillsammans med stigande driftkostnader på grund av inflationstrycket, har lett till högre flygpriser i Europa. Biljettpriserna har i genomsnitt ökat med 13 procent, medan priserna på business class har stigit med 5 procent jämfört med 2019. Med sådana prisökningar kan det vara särskilt värdefullt att anlita en resebyrå, som kan hjälpa till att minska kostnaderna och hitta alternativa lösningar, tillägger han.
Medan biljettpriserna har stigit har dock det genomsnittliga boendepriset i Europa blivit billigare och föll i genomsnitt med cirka 11 USD (cirka 114 kronor) under första halvåret 2024, jämfört med samma period förra året.
Särskilt i Norden fortsätter affärsresor att ses som en viktig del av att driva ett företag enligt Bodil Månsson, VD, FCM Travel Nordics:
– Nordiska företag fortsätter att betrakta affärsresor som en avgörande faktor för att behålla sin globala närvaro och upprätthålla starka relationer med kunder och leverantörer. Därför planerar många av våra kunder i regionen att öka både sina reseaktiviteter och budgetar under det kommande året. Vi ser en stor efterfrågan på affärsresor, inklusive hållbara alternativ som tåg i stället för flyg när det är möjligt – även vid resor från Norden till övriga Europa. Företag, oavsett om de är stora multinationella koncerner eller små och medelstora företag, liksom startups, spelar en avgörande roll för den globala ekonomin, säger Bodil Månsson, i ett pressmeddelande.

På nytt jobb