Annons:

Premium

Nu ska fordringsägarna fatta beslut om Brasseriegruppens krogimperium

Veckan före midsommar var krisen akut i Brasseriegruppen. Efter ett drygt år med pandemin var konkursen inom synhåll för koncernen som omfattar så välkända krogar som Prinsen, Zink, East, Villa Godthem, Il Tempo, Pontonen, Ricordi, La Cucina, Pas d’Art, Wienercafét och Orangeriet.

Grundarbröderna Güven hade försökt allt: krympt verksamheten, sparkat 150 av 450 anställda, omförhandlat avtal, utnyttjat coronastöden, gjort nyemission om 14 miljoner kronor, tagit nya lån på 20 miljoner kronor, skaffat en extra kreditram på 15 miljoner och dessutom utnyttjat möjligheten att söka uppskov med närmare 40 miljoner kronor i skatt och arbetsgivaravgift. Men det hjälpte alltså inte.

– Förlusterna låg på 6 – 7 miljoner kronor i månaden, berättade Filip Güven för Travel News.

– Vi kunde inte hålla på och bygga på med nya skulder. Sedan skulle det ta sex, sju år att komma på fötter igen. Bättre då att söka en rekonstruktion, sedan kan vi gå in med nytt kapital och komma starka ur det hela.

Tingsrätten beviljade rekonstruktion för alla dotterbolagen utom Ricordi, Vigårdakedjan och East Management samt moderbolaget Brasseriegruppen. Den rutinerade advokaten Helena Ståbi utsågs till rekonstruktör och skriver i ett mejl:

”Rekonstruktionerna löper på enligt plan och nästa steg i processen är att hantera ett offentligt ackord. Arbetet har fortskridit mycket bra och det finns goda förhoppningar om att rekonstruktionerna kommer att vara klara under hösten.”

I dagarna uppges ett ackordsförslag ligga klart att skicka till fordringsägarna. Vanligtvis erbjuds de 25 procent av skuldbeloppet som måste godkännas av 75 procent av fordringsägarna och uppgå till 75 procent av skuldsumman.

– Vi hoppas förstås att fordringsägarna ställer sig positiva till förslaget, säger Filip Güven. Om de gör det kan vi vara klara med rekonstruktionen första veckan i november.

Hur ser du på statens stöd under pandemin?

– Staten har ställt upp, men stöden har varit krångliga och kostsamma att söka. Vi har tappat ca 30 – 50 procent av omsättningen i koncernen och stöden har totalt sett legat på cirka 3 – 5 miljoner för detta år, vilket knappt är plåster på såren. När stöden kommuniceras via regeringen låter det mycket bättre än det är. Dessutom har det dröjt att få utbetalningarna.

När rekonstruktionen klarats av ska Filip Güven koncentrera sig på sina befintliga krogar, men har ett nytt projekt i sikte:

– Vi har ett projekt på gång på Kungsholmen. Det är Nordeas gamla lokal i hörnet av S:t Eriksgatan och Fleminggatan. Men personalbristen på marknaden är just nu ett oerhört stort problem. Det är otroligt svårt att hitta bra personal.

2019 omsatte Brasseriegruppen 195 miljoner kronor och gjorde ett resultat efter finansnetto på 4,7 miljoner samt hade 450 anställda.

Leif Holmkvist