”Varumärket Manchester United är en jätteaffär för Manchester som stad. Det drar turister och besökare till staden, på ett sätt som bara Londonklubbarna och Liverpool kan komma i närheten av”
Manchester United har haft svagare framgångar på fotbollsplanen än lokalkonkurrenten Manchester City. Men laget har behållit sin magi och på sistone går det också bättre på planen.
Varumärket Manchester United är en jätteaffär också för Manchester som stad. Det drar turister och besökare till staden, på ett sätt som bara Londonklubbarna och Liverpool kan komma i närheten av.
Matchdagsintäkter, tv-rättigheter, merchandising och annan affärsverksamhet gör att klubben värderas till fem miljarder pund eller strax över sex miljarder dollar.
Och nu har den brittiske miljardären Jim Ratcliffe officiellt gått in i kapplöpningen om att köpa den engelska fotbollsjätten.
– Jag kan bekräfta att vi formellt har satt oss in i processen, skriver en talesman för Ratcliffes kemikoncern Ineos Group AG via e-post till Bloomberg.
Ratcliffe är den första potentiella budgivaren som offentligt förklarar sitt intresse för att köpa laget.
”Saudiarabien ska också vara en potentiell budgivare på Manchester United”
Aktierna i Manchester United Plc steg med 1,6 procent efter nyheten.
Uniteds aktie steg i höjden redan i november på nyheten att de nuvarande ägarna, den Florida-baserade Glazer-familjen, övervägde en potentiell försäljning av laget som har vunnit engelska Premier League 13 gånger. Glazers har ägt klubben i 17 år.
United supportergrupper har länge efterlyst en förändring av ägandet efter upplevda brister på investeringar i spelpersonal och faciliteter. Laget, ett av de mest ikoniska varumärkena inom global sport, har inte vunnit Premier League på nästan ett decennium och misslyckades med att kvalificera sig för den här säsongens lukrativa UEFA Champions League. Men det har gått bättre på sistone och de har bara förlorat en av sina senaste 19 matcher i alla tävlingar under den nya managern Erik ten Hag.
Ratcliffe är god för 12,4 miljarder dollar, enligt Bloomberg Billionaires Index. Han la förra året ett sent bud på London-klubben Chelsea, som slutligen såldes till ett private equity-konsortium ledd av den amerikanske miljardären Todd Boehly. Däremot äger han Nice i franska förstaligan.
Saudiarabien ska också vara en potentiell budgivare på Manchester United. Sportminister prins Abdulaziz bin Turki Al-Faisal sa till BBC i november att det fanns mycket ”intresse och aptit” på både Manchester United och Liverpool i kungariket och hans regering skulle stödja ett bud från den privata sektorn.
Bloomberg News rapporterade i förra veckan att Manchester United, Liverpool Football Club Ltd eller Tottenham Hotspur är bland Englands främsta Premier League-klubbar som även ska intressera Qatar, lilleputnationen i Mellanöstern som varit värd för det dyraste fotbolls-VM någonsin.
Nuvarande ägarna, Avram Glazer och Joel Glazer, sa i slutet av hösten följande om den process som nu verkar ha inletts:
”Manchester Uniteds styrka vilar på passionen och lojaliteten hos vår globala gemenskap med 1,1 miljarder fans och följare. När vi försöker fortsätta bygga på klubbens framgångshistoria har styrelsen godkänt en grundlig utvärdering av strategiska alternativ. Vi kommer att utvärdera alla alternativ för att säkerställa att vi tjänar våra fans på bästa sätt och att Manchester United maximerar de betydande tillväxtmöjligheter som finns tillgängliga för klubben i dag och i framtiden. Under hela denna process kommer vi att förbli helt fokuserade på att tjäna våra fans, aktieägares och olika intressenters bästa intressen.”
I Manchester United spelar svenskarna Anthony Elanga och Victor Nilsson Lindelöf. Enligt rykten ska klubben också vara intresserad av den tidigare Elfsborgsspelare Jesper Karlsson, i dag i nederländska AZ Alkmar.