Annons:

Premium

Köttpriserna nu på rekordnivåer

Priserna på nötkött stiger nu till de högsta någonsin. Priserna har fördubblats på ett år och påverkar både restauranger och konsumenter i livsmedelshandeln. Text: Janne Sundling

”Marknaden i hela Europa präglas av vikande produktion och extremt stark efterfrågan”

Slakteriernas avräkningspriser på nötkött har stigit till nivåer som är högre än någonsin tidigare, skriver danska tidningen Finans. Efterfrågan har skjutit i höjden på både den danska och europeiska exportmarknaden. Samtidigt minskar produktionen, vilket förstärker prisökningarna.

Marknadsledaren Danish Crown har precis höjt avräkningspriset för bönderna med ytterligare 75 öre per kilo (ca 1 krona SEK). Det gör att inköpspriserna i runda tal stigit med 50 procent på ett år. 

– Marknaden i hela Europa präglas av vikande produktion och extremt stark efterfrågan. Vi förväntar oss att avräkningspriserna för bönder kommer att fortsätta stiga under sommaren, säger Finn Klostermann, vd för Danish Crown Beef till Finans.

– Coronarestriktionerna har hävts. Hotell och restauranger har öppnat igen och är välfyllda eftersom konsumenterna efter den långa stängningen har lust att komma ut. Samtidigt hålls alla uppskjutna familjefester och utöver det går vi in ​​i grillsäsongen och en sommar där hela turistnäringen, för första gången sedan 2019, kommer i normal fart, säger Finn Klostermann.

Nötköttspriserna i Europa har tidigare varit pressade under långa perioder på grund av stor import från bland annat Argentina, Uruguay och Australien. Den importen sjönk kraftigt under coronakrisen, då restauranger och matservicesektorn stängdes i större delen av Europa. Tillverkare i Sydamerika hittade nya kunder i Asien och har sedan dess fortsatt att skicka varorna dit.

– Fallande import minskar utbudet i Europa. Samtidigt pågår en vikande trend i antalet slaktade nötkreatur i Europa, vilket ytterligare minskar utbudet av nötkött, säger Finn Klostermann.

Böndernas kostnader för foder, energi och konstgödsel har också stigit explosionsartat och i hög grad urholkat vinsterna. Dessutom tar det lång tid att öka produktionen och bönderna kan se tillbaka på en lång period med svaga intäkter. 

Även Lars Andersen på Himmerlandskød bedömer att de rekordhöga nötköttspriserna inte kommer få produktionen att öka.

– Avräkningspriserna på nötkött är förmodligen rekordhöga, men vinsten har till stor del ätits upp av stigande kostnader på gårdarna, påpekar Lars Andersen.

Konsumentpriserna på nötkött har varit i stort sett stabila under många år, men har börjat stiga kraftigt i februari och mars.

Den inhemska produktionen av nötkött i Sverige motsvarar 56 procent av konsumtionen. Kött som serveras på svenska restauranger är till största del importerat, enligt beräkningar varierar importen av nötkött till restauranger till mellan 55 och 90 procent.