Annons:

Köksbordskalkylen: 27 procent dyrare restaurangmat

Det här är en köksbordsbild av de snabbt ökande kostnaderna för restauranger. Hemma låg gamla prislistan för den lokala pizzerian. Nu har de tryckt upp nya. Prisökning för dagens lunch: 27 procent. Hämtpizzan eller restaurangbesök får nu vägas mot snabbt stigande andra utgifter. Text: Janne Sundling

”SEB har räknat ut att genomsnittlig barnfamilj som bor i villa kan vänta sig att deras hushållsutgifter kommer att vara mer än dubbelt så höga under 2022 jämfört med 2021, en ökning med 48 procent”

Köksbordsbilden bekräftar den bild som ekonomer och andra experter ger. Med högre priser på el, livsmedel och drivmedel och stigande räntor ökar hushållsutgifterna snabbt. Det märks både i livsmedelsbutiken och på lokala pizzerian.

SEB har räknat ut att genomsnittlig barnfamilj som bor i villa kan vänta sig att deras hushållsutgifter kommer att vara mer än dubbelt så höga under 2022 jämfört med 2021, en ökning med 48 procent. För ett pensionärspar är det 36 procent. Det är däremot stora skillnader beroende på var i landet man bor, enligt uträkningarna som SEB har gjort.

En tvåbarnsfamilj med villa och bil har tidigare haft årliga hushållsutgifter på drygt 165 000 kronor, inräknat räntekostnader på bolån, drivmedel, el och uppvärmning, samt matkostnader. Med dagens stigande priser bör samma familj förbereda sig på att utgifterna för helåret 2022 i stället landar på 245 000 kronor, vilket är en en ökning med 48 procent. 

”En familj i Luleå kan räkna med utökade utgifter på 32 procent medan en familj i Malmö får räkna med en ökning på hela 54 procent”

– På ett år har det ekonomiska klimatet förändrats drastiskt och hushållen står inför en tid som först och främst handlar om att övervintra. Många kommer att behöva se över den privatekonomiska verktygslådan, med allt från förändrade konsumtionsbeteenden till förändrat sparande och amortering, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Men skillnaderna är stora beroende på var i Sverige man bor. En familj i Luleå kan räkna med utökade utgifter på 32 procent medan en familj i Malmö får räkna med en ökning på hela 54 procent. Elkostnaderna är en del av hushållskalkylen som varierar kraftigt beroende på vilket elområde man bor i. 

För en genomsnittlig barnfamilj i elområde 1, i norra Sverige, ökar elnotan bara med runt en hundralapp i månaden medan den för samma familj i elområde 4, i södra Sverige, stiger med nästan 2 000 kronor i månaden. Därtill är bostäder i söder dyrare än i norr. För en familj med villa i Malmö innebär en räntehöjning från 1,5 procent till 3,5 procent nästan 50 000 kronor mer i ränteutgifter på ett år, medan det för en familj i Luleå motsvarar 27 000 kronor. 

Fotnot: Vi har maskat pizzerians namn för att inte peka ut ett enskilt företag.

Kommentarer är stängda.