Annons:

Premium

Hotell och restauranger har fått en miljard i sänkt hyra

Hotell och restauranger har hittills fått hyressänkningar med en miljard kronor till följd av pandemin. Det framgår av Boverkets statistik över gjorda utbetalningar till hyresvärdarna. Travel News Premium fortsätter att granska reseindustrins fastighetsaffärer.

Regeringen beslöt förra våren att staten kan stå för 50 procent av hyresnedsättningen, på upp till 50 procent av hyran, för hyresgäster i branscher som drabbats svårt av pandemin. Den maximala ersättningen för en hyresvärd är alltså 25 procent av den ursprungliga fasta hyran.

Hyresavtalen måste ha tecknats senast den 1 mars 2020. Hyresvärden ansöker om stödet till länsstyrelsen via en tjänst hos Boverket. Stödet gällde först till årsskiftet, men ska nu förlängas till att gälla även i år.

Travel News har kollat utbetalningarna till näringslivskoderna för hotell och restauranger. Hittills har 499 140 235 kronor betalats ut i hyresstöd. Eftersom hyresvärden får ersättning för halva hyresreduktionen innebär det att hotell och krogar fått en miljard i sänkta hyror.

Men många ansökningar ligger fortfarande på länsstyrelserna för godkännande, vilket innebär att beloppen väntas växa.

Totalt har hittills 1 265 530 674 betalats ut till samtliga stödberättigade branscher.

Text: Leif Holmkvist

Account Manager Sales – Sweden & Finland
Sista ansökningsdag:
23 september 2024
Reservation & Ticketing Agent – Copenhagen
Sista ansökningsdag:
30 september 2024