”Att sälja resor i svenska eller norska kronor och betala flygstolar i dollar och hotell i euro blev en övermäktig uppgift för Detur”
Wistrand Advokatbyrå fick uppdraget att reda ut härvan kring Deturs fem svenska bolag. Även finska Matkatoimisto Detur och Detur Denmark begärdes i konkurs i slutet av oktober i fjol.
Nu har Wistrand lämnat sin förvaltarberättelse och fram tonar en kort och sorglig färd mot konkursens svarta hål:
Huvudägaren Haluk Semiz tog över koncernen 2020. Därefter var verksamheten begränsad under 2021 på grund av covidrestriktioner. 2022 återkom efterfrågan på lågprisresor till Grekland och Turkiet, men efter krigsutbrottet i Ukraina steg bränslepriserna kraftigt samtidigt som den svenska kronan föll mot både dollarn och euron.
Att sälja resor i svenska eller norska kronor och betala flygstolar i dollar och hotell i euro blev en övermäktig uppgift för Detur, som förgäves försökte förhandla med flygbolagen. När Detur dessutom inte kunde fylla sina bokade hotell tvingades bolaget rea bort resterande hotellplatser, vilket ytterligare spädde på förlusterna.
”…det var inte bara en grym omvärld som orsakade Deturs konkurs…”
Förra sommaren var Detur i djup kris och bankerna sade nej till ytterligare lån. När kortinlösenbolaget Clearhaus den 22 september stoppade betalningarna till koncernen var resan över för Detur. Haluk Semiz försökte utan framgång ta in nya ägare eller sälja verksamheten. Den 17 oktober 2022 ansökte bolaget om konkurs.
Men det var inte bara en grym omvärld som orsakade Deturs konkurs. Interna missbedömningar bidrog också. Under 2022 köpte Detur på sig flyg och hotellrum för 240 miljoner kronor, men lyckades sedan bara nå en nettoomsättning på 216 miljoner.
Vid konkursen hade bolaget skulder till kunder som betalt resor i förskott på 53 miljoner kronor. Men bara 5 miljoner anmäldes till konkursförvaltaren. Resten har sannolikt fått tillbaka sina pengar via resegarantin eller från sin bank vid kortbetalda resor.
Konkursförvaltaren ifrågasätter också ett antal betalningar som gjorts efter Deturs obeståndstidpunkt som fastställts till sommaren 2022. Bokföringsbyrån Melitea, där Detur hyrde kontorsplats för sina tre anställda, fick 352 500 kronor den 21 september, vilket ska utredas vidare.
Konkursförvaltaren noterar ett stort antal koncerninterna överföringar på betydande belopp i samband med eller efter obeståndstidpunkten, men väljer att inte driva återvinning eftersom samtliga bolag är i konkurs. Han riktar också kritik mot eftersläpande bokföring i Nordops, som fungerade som koncernens inköpsbolag.
Så här såg det ut i de fem bolagen då Haluk Semiz begärde sina bolag i konkurs med koncerninterna skulder inräknade:
Detur Sweden AB hade vid konkursutbrottet 111 miljoner kronor i skulder och 2 miljoner i tillgångar.
Koncernmodern Reslan Invest hade trätt i borgen för 15 miljoner i skuld till Nordea och 4,3 miljoner till Almi företagspartner, men hade bara 117 000 kronor i tillgångar.
Inköpsbolaget Nordops hade 227 miljoner i skulder, men bara 63 000 i kassan.
Deturs ägarbolag Nordco Tours hade 117 miljoner i skuld och 48 000 kronor i tillgångar. 52 miljoner var en skuld till dotterbolaget Detur Denmark som också är i konkurs.
Norden Travel Services, som ordnade golfresor i Sverige och Danmark, hade skulder på 74 miljoner och en halv miljon i tillgångar.