Annons:

Chokladchock: Toblerone tar steget från Schweiz

Symbol för en svensk politisk affär och framförallt en symbol för alpernas land Schweiz. Med nu skakar det till bland de schweziska chokladtopparna.

När mostrarna turat på båtarna mellan Varberg och Grenå hade de med sig burkskinka, Toblerone, en flaska körsbärsvin och några elefantöl hem.

Alla visste att Toblerone var från Schweiz, det påstods att det var från landets alper dess form kon. Men inget varar för evigt, nu ska Toblerone bli schweizisk/slovakiskt.

Toblerone of Switzerland kan det inte heta längre, schweiziska lagar sätter stopp för det. Toblerones ägare planerar att öppna en chokladfabrik i Slovakien, och då duger det inte att hävda absolut tillhörighet i alplandet.

Theodor Tobler grundade företaget 1908 och sedan dess görs chokladbiten i Bern och med ett omslag som avbildar Mattehorn.

Varje år görs sju miljarder Toblerone, och 97 procent går på export.

Ägare i dag är Mondelex (tidigare Kraft Food) som köpte företaget 2012. De säger att de vill investera i Bern, men också i Slovakien. Från 2023 kommer därför ”of Switzerland” att försvinna från paketen. 

Är Mona Sahlin underrättad?

2 kommentarer

  1. Carl Jansson: Är det inte dags att lägga ner det trötta skämtet om Mona Sahlin och Toblerone nu? 🙄
  2. Karlskronasonen: Gammal kärlek rostar aldig😁
På nytt jobb