Annons:

Premium

Catenacci och Svenska mässan fick mest pengar av staten

Statens stödregler under pandemin är många och snåriga. Omsättningsstöd, omställningsstöd och särskilt omställningsstöd är tre av dem. Den hårt drabbade besöksnäringen har kunnat ta del av de första två, men när det kom till stödet för särskilt drabbade blev det stopp för just hotellen.

Här är bakgrunden:

I mars i år införde regeringen ett särskilt omställningsstöd riktat till företag som drabbats hårdast under juni och juli 2020 av de restriktioner som införts under pandemin eftersom det ordinarie omställningsstödet visat sig otillräckligt för de värst drabbade företagen. Så här skrev Skatteverket på sin hemsida:

”Regeringen har beslutat om ett förstärkt omställningsstöd för stödperioden juni och juli 2020 för vissa särskilt drabbade företag. Det handlar om företag som berördes av restriktioner och förbud kring resor, allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Företagen måste ha tappat mer än 50 procent av nettoomsättningen för stödperioden jämfört med samma period 2019. Dessutom måste företaget kunna visa att en del av nedgången i nettoomsättningen, motsvarande minst 25 procent av referensperiodens nettoomsättning, är orsakad av att företaget inte har kunnat bedriva sin verksamhet i samma omfattning som tidigare till följd av restriktionerna.

Det omställningsstöd som företag kunnat söka tidigare för juni och juli hade ett maxbelopp om åtta miljoner per företag. De som fått det stödet kan nu också få del av det förstärkta stödet, givet att de uppfyller kraven. Det tidigare mottagna beloppet dras då av från stödet som delas ut nu.”

Men för två veckor sedan meddelade Skatteverket att hotellen inte fick del av nya stödet. Skatteverket motiverar sitt beslut med att ett hotellföretag inte är direkt drabbat av restriktionen om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Hotellet är inte heller indirekt drabbat eftersom det inte kunnat styrka att det sålt en betydande del av tjänsterna till verksamheter som drabbats direkt.

Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson kallade i Besöksliv beskedet för

en ”väldig kalldusch” och ett ”moment 22”:

– Vi har en lagstiftning som är onödigt restriktiv. Samtidigt tolkar Skatteverket den så restriktivt som det bara går. Regeringen kan inte kasta ut en livboj som inte flyter och bara segla vidare.

Visita har begärt att regeringen än en gång ska se över reglerna och ändra dem så att stödet utgår som det förespeglats branschen.

Närmare 500 hotellföretag fick nej på det särskilda omställningsstödet. Men 292 ansökningar från hotell om det ordinarie omställningsstödet har beviljats.

Travel News har gått igenom de ansökningar som beviljats. Här är de 12 företag som fått mest stöd:

Företag Summa (Mkr)

Nobis Hotel AB (Catenacci) 7,1

Svenska Mässan/Gothia Towers 6,1

Cochleari AB 5,0

Miss Clara (Catenacci) 3,6

Topeja (Sälens högfjällshotell bl a) 2,8

Sticky Fingers 2,2

Gravis AB 2,0

Profilevents 1,5

Steningevik Konferens 1,4

Hotel Skeppsholmen (Catenacci) 1,2

Parcere AB 1,2

J Nacka Strand (Catenacci) 1,1