Annons:

Premium

Carlsberg drar sig ur samarbete med ”kriminell maktelit”

Carlsbergs affärer i Ryssland via dotterbolaget Baltika Breweries blir allt mer besvärande för bryggerijätten. Först tredje veckan efter krigsutbrottet bryter man sponsorskapet av ryska hockeyförbundet. Text: Janne Sundling

”Historien om Carlsberg och oligarkerna handlar om ett danskt företag som länge kunnat sluta ögonen för att de samarbetare med en suspekt eller rent av kriminell maktelit”


Sponsorsavtalet presenteras 2019. Lars Lehmann, dåvarande vd för Carlsbergs ryska bolag Baltika, presidenten för ryska hockeyförbundet Vladislav Tretyak och hans vice president junioroligarken Roman Rotenberg. Foto: ryska hockeyförbundet RIHF

 I december 2019 steg Carlsbergs ryska dotterbolag Baltika in som sponsor för det ryska hockeyförbundet RIHF. 

– Det här är ett företag som ger ett stort bidrag till utvecklingen av vår sport i vårt land, förklarade Vladislav Tretyak, RIHF:s president och tidigare målvakt för det sovjetiska landslaget i hockey, med tre OS-guld under karriären.

Med sponsorskapet fick de också kopplingar till kretsen av ryska oligarker. Avtalet skulle löpa fram till 2023 men först på krigets tredje vecka sades det upp av Carlsberg/Baltika.

Roman Rotenberg, längst till höger på bilden, är son till Boris Rotenberg och brorson till Arkady Rotenberg, båda mångmiljardärer som svartlistades av USA efter att Ryssland annekterade Krim 2014. Båda de senare är vänner till Putin och de har spelat hockey tillsammans.

I början av mars blev alla tre liksom andra i Rotenberg-familjen föremål för nya amerikanska sanktioner. Enligt USA har det plundrat den ryska staten och fört ut tillgångarna. 

De tre i Rotenberg-familjen har också kopplingar till en annan oligark, Gennady Timchenko, ordförande för den ryska KHL-serien. Han har samma position i S:t Petersburgs KHL-klubb SKA och ska ha legat bakom att Roman Rotenberg utnämndes till chefstränare i klubben, utan att ha varit aktiv spelare. 

Timchenko var också vice ordförande för Rysslands olympiska kommitté, och ska ha sett till att Baltika blev officiell leverantör till vinter-OS i Sochi 2014. Rotenebergfamiljen ska också ha fått fördelaktiga byggkontrakt inför OS 2014.

”Historien om Carlsberg och oligarkerna handlar om ett danskt företag som länge kunnat sluta ögonen för att de samarbetare med en suspekt eller rent av kriminell maktelit. Med den ryska invasionen i Ukraina framstår de ryska oligarkerna som oändligt mycket mer problematiska, osympatiska och omöjliga som samarbetspartners”, skriver Birgitte Erhardtsen i en kommentar i Berlingske.

Carlsberg har sagt att de drar undan varumärket Carlsberg från den ryska marknaden. Men deras verksamhet i Baltika fortsätter på åtta bryggerier med 8 400 anställda. 

I Carlsberg-koncernen ligger den ryska verksamheten i Baltika under Carlsberg Sverige AB.

Carlsberg har också 1 300 anställda i Ukraina.