Annons:

Premium

Albanien boomar – men de svenska satsningarna varierar

Bland sommarens budgetvänliga europeiska resmål sticker Albanien ut. Sedan 2019 har landet sett en 141-procentig ökning av daglig flygtrafik. De svenska researrangörerna beskriver däremot skiftade satsningar.  

Det är i den senaste trendrapporten från betalningsnätverket Mastercard som det syns tydliga tecken på att resenärer dras mot alternativa resmål i Europa. Resmål runt Medelhavet som har ett klassiskt utbud liknande Grekland och Italien – men till ett lägre pris. När resetrenderna analyseras syns ökad konsumtion av flyg och längre tid tillbringad på billigare destinationer.  

– Människor försöker vara mycket vaksamma på hur de kan fortsätta njuta av resor och de här upplevelserna inom ramen för deras budget, kommenterar Mastercards chefsekonom Michelle Meyer. 

Bland de budgetvänliga resmålen sticker Albanien ut. Sedan 2019 har landet sett en 141-procentig ökning av daglig flygtrafik. Inte minst till huvudstaden Tirana, som ligger hyfsat nära en del strandhotell. I sin rapport skriver Mastercard att det är ”ett av det här årets mest trendiga sommarresmål”.

– Det har blivit mer potentiellt fokus i form ökat antal flygningar [till landet] och [andra] försök att underlätta mer turism, vilket naturligtvis är ett försök att bidra till större ekonomisk tillväxt, menar Michelle Meyer.

Albanien är ett land där det händer otroligt mycket och utvecklingen går fort.

Bland de svenska researrangörerna märker man av ett intresse för Albanien, men det skiljer sig åt. Dian Martinez Valencia, kommunikationsansvarig för TUI Sverige, berättar att man redan i fjol upplevde hur Albanien var ett av de resmål som trendade mest. 

– Inför denna sommar, maj-oktober, har bokningarna ökat med 250 procent jämfört med föregående år. Vi har därför utökat vårt utbud till Albanien denna sommar med en ny destination, Vlora, som ligger mellan Dürres och Saranda, berättar Dian Martinez Valencia.

Även Apollo har charterresor till Saranda.

– Det finns en bra efterfrågan på det resmålet. Det ser vi dock generellt till Medelhavet och främst Grekland, säger Martina Krantz, pressansvarig på Apollo och tillägger att det allmänna bokningsläget inför sommaren är högt till de flesta av deras resmål.

Ving har emellertid ingen efterfrågan att rapportera då Albanien inte finns i årets utbud. Kommunikationschef Claes Pellvik berättar att man tidigare haft det via färja från grekiska Korfu.

– Men nu har vi inte Korfu i programmet och därmed inte Sarnanda heller. Vi ser stor potential med Albanien när den nya flygplatsen i Vlora är färdigbyggd. Däremot ser vi inte så stor potential med flyg till Tirana och sol och bad i Dürres, det är en produkt och kvalitet som inte vi tror passar för svenskar.

Reservation & Ticketing Agent – Copenhagen
Sista ansökningsdag:
30 september 2024